Facebook Twitter Addthis

A közösségi oldalon éljük az életünket a valóság helyett

Azalatt a 6-7 év alatt, amióta Magyarországon (is) elterjedtek a közösségi oldalak, gyökeres változáson mentek keresztül. Magunk sem vesszük észre, de valójában ugyanabba a hibába esünk, mint a gyerekek. Elhisszük a hazugságot. Olyan ez, mint a Barbie dolog. Elítéljük a Barbie gyártókat meg a modellalkatot erőltető médiát, mert olyan téves képet tárnak elénk és a gyerekeink elé, ami aláássa az önbecsülésünket - hiszen egyik ember se lehet olyan vékony és hosszúlábú, mint Barbie, és semmi szükségünk rá, hogy modellalkatú elvárásokat támasszon velünk szemben a társadalom, mert minden nőnek más a vele született adottsága.

De miért van ez másként a közösségi oldalakon, kiváltképp a Facebookon? Elhisszük, hogy az ismerőseink/félismerőseink pillanatnyi kiposztolt állapota/képe az egész életét tükrözi. Pedig valljuk be, a legtöbb videó/kép egy pillanatnyi - 99%-ban nagyszerű(nek látszó) - pillanatot örökít meg. Nem szabad, hogy ezekből a posztokból vonjuk le a következtetést, hogy XY élete mennyire fantasztikus, hibátlan, és nem szabad, hogy azt gondoljuk, másoknak nincsenek problémái, másoknak tökéletes a párkapcsolata, fantasztikus a munkája, és mást sem csinál csak utazgat és főzőcskézik. Nem szabad, hogy hagyjuk magunkat befolyásolni, hogy elhiggyük, hogy a mi életünk csak azért tökéletlen, mert másoknál nem ezt látjuk. Agyonretusált nyaralási és bulizós képek, mégsem tudjuk a mögöttes tartalmat vagy az előzményeket. Tulajdonképpen leegyszerűsíthetném az egészet úgy, hogy hazugságokat vagy legalábbis féligazságokat posztolunk. Csak a jobbik (retusált) oldalunkat mutatjuk meg a világnak, mert manapság az a társadalmi/közösségi oldali elvárás, hogy "tökéletes" életünk legyen. Ezzel a folyamatos posztolgatással, szelfizéssel és fényképezőgépezéssel viszont elvesszük a pillanatnyi élmény varázsát. Mint amikor az állatkertben le se tesszük a fényképezőgépet, s így végig egy lencsén keresztül érzékeljük a világot ahelyett, hogy a saját (mérföldekkel jobb) érzékszervünkkel, a szemünkkel élveznénk a látványt és élnénk meg a pillanatot - mert azt már soha nem fogjuk visszakapni éppen úgy.

Blog

Fényképeket készítünk a bulikban, miközben valójában feleannyira sem élvezzük az egészet, mint ahogy azt mutatjuk a képeken. Miért? Mert fényképezéssel törődünk ahelyett, hogy a barátainkkal lennénk és jól éreznénk magunkat. Talán már el is felejtettük, hogy van közösségi élet nélküli élet. Emlékeztetnünk kellene magunkat arra, hogy nem másoknak kell megmutatni, hogy boldogok vagyunk, hanem az a fontos, hogy mi annak érezzük magunkat. Nem az a fontos, hogy lássák mások, hogy hol voltunk bulizni, hanem, hogy jól szórakozzunk és élményekkel gazdagodjunk. Nem az a fontos, hogy lefotózzuk a cápát az állatkertben, hogy mindenki lássa majd a Facebookon, hanem hogy mi megcsodáljuk ezt a csodálatos teremtényt a saját szemünkkel okostelefon nélkül. Egy közösségi verseny alakult ki, hogy ki posztol szebb és jobb képet, ki éli a (látszatra) legtökéletesebb életet. Emberek milliói élnek tévképzetben, miközben azt sem tudjuk, hogy a barátaink éppen milyen (lelki)válságon mennek át. Lányok milliói gondolják, hogy nem elég szépek, hogy retusálás nélkül nem is tölthetnek fel magukról képet. A közösségi oldalaknak (is) hála rengetegen esnek abba a csapdába, hogy azért, mert annyira lecsökkent az önbecsülésük, képek százait töltik fel magukról egy kis dicséretre vágyva, miközben elfelejtik, hogy elsősorban maguknak kell megfelelniük.

Az igazság az, hogy elfelejtjük élni a saját életünket, mert közben csak a látszatot akarjuk megtartani és csak arra koncentrálunk. Elfelejtettük élni az életünket, mert másokéra koncentrálunk. Elfelejtettük, hogyan kell csak magunkra szánni néhány percet, félrevonulni, kikapcsolni a laptopot és a telefont és belemerülni egy bögre kakaó kíséretében egy fantasztikus könyvbe. Néhányunk már nem tud leülni a családdal vacsorázni vagy beszélgetni, mert valakinek csörög a telefonja, mert valaki még éppen befejez egy számítógépes játékot, mert valaki még csetel valakivel…

Blog

Átestünk a ló túloldalára és majdhogynem valóságshow-t vagy filmet csinálunk a saját életünkből a sok kép és videó által, a folyamatos posztolás által, pedig tudnunk kellene, hogy a filmek nem igaziak. A filmek csak megmutatnak valamit, amit a közönség látni akar. Mikor vesszük észre, hogy az életünk nem valóságos és csak egy történetet játsszunk el?

Menj, és olvass el egy könyvet, sétálj egyet a városban, ne nézz rá a telefonodra egy napig, ne nézd meg a Facebookot! Ha valaki érdekel, akkor hívd fel és kérdezd meg, valójában hogy van! Ha valakivel neten szeretnél beszélni, akkor írj egy velős és igazi e-mailt, ne pedig csak egy személytelen gyorsüzenetet. Ne felejtsük el, hogy amit a gyerekeinknek is tanítunk: hogy a virtuális valóság nem igazi valóság!

Blog

0 Tovább

Az életre nem tanít meg az iskola - zombikat nevelünk.

Bár majdnem mindenből jelesre vizsgáztam az iskolában, azért jól emlékszem arra az érzésre, amikor húszon egynehány éves koromban megállapítottam, hogy az életre nem tanított meg az iskola. Pontról pontra taglalni fogom a hibákat.

Blog

Az az igazság, hogy nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az oktatásunk elavult. Több ponton vérzik, és vagy elég vakok vagyunk, hogy ezt észrevegyük, vagy annyira maradiak és konzervatívak, hogy még gondolni sem merünk az újításra. Ha mégis van egy-egy fiatal tanár, aki megpróbálkozik vele, vagy egy-egy szabadabb szellemű ember, a többiek egyből az útját állják és lehurrogják. Majd a poszt végén le fogom írni, hogy ez hosszú távon miért baj. Pedig az az oktatás, amit a nagyszüleink kaptak vagy a szüleink, már korántsem megfelelő a cselekvésorientált gyerekeinknek. Gondolom, azért mindenki emlékszik például arra, hogy a kötelező olvasmányok néha mennyire "halálosan unalmasak" tudtak lenni. Egyesek azt javasolják, hogy cseréljük le őket modernebb írásokra, s bár ezzel nem feltétlenül értek így egyet, az biztos, hogy kortárs, modernebb írók könyveit is bele kellene venni a kötelező olvasmányok sorába. Érdemes lenne meghatározni, hogy a kötelező olvasmányok X%-a legyen kortárs. Élő példa rá a Harry Potter vagy a Szent Johanna Gimnázium sorozat, hogy ezekkel sokkal inkább fel lehet kelteni az olvasás iránti érdeklődést.

Nem használjuk a lehetőségünkre álló eszközöket. Eltiltjuk a gyerekeket órán is a laptoptól, a tablettől, rosszként bélyegezzük meg őket, ahelyett, hogy azt tanítanánk meg nekik, hogyan kell helyesen használni például az internetet. Hogy a számítógépet nem csak játékra találták fel. A kreatívabb gyerekek különféle írói és rajzpályázatot találhatnak, a magukban affinitást érzők írhatnak, blogot vezethetnek és megoszthatják írásaikat másokkal. Manapság nagyon fontos a kamaszoknak a széles körben való véleménymegosztás, hogy hallassák a hangjukat. Ki kellene használni a rendelkezésünkre álló technikákat, és úgy meghozni a gyerekek kedvét a tanuláshoz. Például akár egy blogoldalt létrehozni az irodalmi fogalmazásoknak, hogy a gyerekek kommentálhassák és elolvashassák egymás írásait. Biztos vagyok benne, hogy máris sokkal érdekesebb lenne számukra a feladat, mint csak nyűgként a füzetbe körmölni. S, hogy manapság elidegenedünk a fejlődéstől, rémülten a fejünket rázzuk, ha szóba kerül a tablet használata az órán. Azon csodálkozom, hogy nem irkatáblán írunk, és füzetet már lehet használni.. A lényeg, hogy tudják használni azt értékes információszerzésre.

Blog

Az egyik tanár például egy magyar középiskolában azt találta ki, hogy a diákok hozzanak létre Facebook profilt az íróinknak, költőinknek, és az adott költő/író stílusában posztoljanak írásokat, verseket, életeseményeket, vagy bármit. Ezzel a fantasztikus húzással elérte, hogy kész mozgalmat indított el, a gyerekek nagyon élvezték, utánanéztek az írók életének, beleásták magukat az életükbe, életeik eseményeibe, verseikbe, írásaikba, és ezzel a cselekvésre késztető tanulási módszerrel többet ért el, mintha csak szárazon leadta volna az anyagot.

Blog

Használni kell a modern eszközöket, nem tiltani őket. Mert ami tilos, az izgalmas, csak hülyeségre használják majd őket, amit pedig MEGTANÍTUNK használni, az hasznos!

Egy hozzá hasonló újító bevonta az oktatásba a szerepjátékot. A gyerekek "varázslóvá" vagy kalandorrá válhattak, (házi)feladatokat, kreatív feladatokat oldottak meg, ezzel ügyességi pontokat szereztek, fejlődtek a karaktereik, egy egész kis világot találtak ki, s így a fantáziavilágot ötvözve a valósággal érdekelni kezdte őket a tananyag, versenyeztek egymással, hogy ki teljesít a legjobban, ki gyűjti a legtöbb pontot.

 Először is ilyen és ehhez hasonló újítások kellenének, s hogy felfogjuk, ami most megy az nem elég.

Fontos az is, hogy tisztában legyenek az internet veszélyeivel már egészen kicsi korban. Mert az, hogy homokba dugjuk a fejünket, az odáig vezet, hogy a gyerek majd titokban (akár a barátja számítógépén) olyanokat olvas/néz, amit nem kéne, olyanokkal beszél és oszt meg személyes információt, akikkel nem kéne. Meg kell őket tanítani erre.

A gyerekek úgy kerülnek ki az iskolából, hogy irreális elképzeléseik vannak, mind az életről, a fizetésről, a munkáról, a pénzbeosztásról. SEMMIT nem tudnak ezekről, mert MI NEM TANÍTJUK MEG NEKIK. És ez a MI hibánk. Szükség lenne az iskolában például olyan pénzügyi órára, ami megtanítja nekik a pénz beosztását, kezelését, bevételi és kiadási lista készítését. Ahol ráláthatnának a mai fizetési helyzetre, hogy mennyi a minimálbér, melyik szakmában mennyit kereshetnének, mennyire nehéz bejutni az adott egyetemre, s mennyire nehéz utána az elhelyezkedés.

Blog

Meg kellene tanítani őket önéletrajzot írni, akár a szerepjáték segítségével állásinterjús helyzeteket gyakorolni, s ahelyett, hogy rossz magyar szokás szerint a hiányosságokra koncentrálunk, az erősségeket kellene fejleszteni és arra helyezni a hangsúlyt. 

Ha nem tanítjuk meg nekik a pénz kezelését, ne csodálkozzunk, hogy huszonévesen bulizásra költik és a diákhitelt két kézzel szórják ki az ablakon hülyeségekre. Nem tanítjuk meg nekik, hogy az élet nem a középiskoláról szól, az élet nem egy kis biztonságos burok. Az életet már elég korán el lehet rontani, és nem lehet kijavítani a jegyet, legalábbis nem egyszerű.

Blog

Bár szidjuk az amerikai iskolákat is, ott azért mégis van pár hasznos dolog, mint például a drámaszakkör, a vitakör, s nekünk például kellene pénzügyekkel foglalkozó óra (is). Meg kell tanulniuk, hogy a csordaszellem nem mindig vezet jó útra, hogy nem kell csak azért inni, cigizni vagy drogozni, mert mások azt teszik, s álljanak ki a saját véleményükért (vita kör).

 Ha nem tanítjuk meg nekik helyesen használni a számítógépet (nem csak játékra, használják írásra, blogolásra, könyvolvasásra, hiszen a legtöbb kötelező is fent van online, vagy könyvvásárlásra, tájékozódásra, informálódásra), ha nem tanítjuk meg nekik, hogyan kell bánni a pénzzel, hogy milyen valójában az élet, akkor ne csodálkozzunk, hogy a végén olyan fiatal felnőtté válik, akinek fogalma sincs az élet dolgairól, éjjel-nappal játszik a gépen, elbulizza a szülei pénzét, nem becsüli meg, ami adatott neki, irreális elképzelései vannak és lenéz minden munkanélkülit. Ha nem adjuk meg nekik a megfelelő pénzügyi, modern technika használati tudást is, akkor ne csodálkozzunk rajta, hogy modern, olvasni nem szerető, pénzhez mit sem értő, zombikat nevelünk belőlük.

0 Tovább

Tuti ajándék könyvmolyoknak

Blog

A legegyszerűbb dolog könyvmolyoknak ajándékot venni, hiszen akármilyen kis könyvnek is örülni tudunk. Persze azért nem árt ismerni az ember ízlését.

Azonban ha már évekig könyvekkel lepitek meg szeretteiteket, íme néhány ajándékötlet könyvmolyoknak, ami nem könyv:

Könyvmolypárna azoknak, akik még éjszaka sem bírnak megszabadulni kedvencüktől:

Blog

Blog

 Világítós könyvlámpa:

Blog

Vintage mintás e-book olvasó tok:

Blog

"Láthatatlan" könyvespolc:

Blog

Blog

Blog

Blog

A végére pedig ki ne szeretne egy olyan illatgyertyát, aminek könyvillata van. :)

0 Tovább

Olvasni tudó bébi? ;)

Úgy tűnik, manapság nem lehet elég korán kezdeni az olvasást. Persze valójában ez az édes kisgyerek nem szószerint olvas, hanem a szavak képét, kinézetét társította a szavak hangzásához. :) Minden esetre nagyon okos baba lehet, ő a net új kis sztárja. ;)

0 Tovább

Lélegzetelállító kézműves medálok Karácsonyra

Blog

Németh Alina volt iskolatársam munkái közül engem leginkább ezek a gyönyörű nyakláncok nyűgöznek le. Saját készítésű képei alapján készítik őket, és ez aztán biztos, hogy nem sűrűn jön veled szembe az utcán. Éppen ezért ötletes karácsonyi ajándék lehet női ismerőseidnek, ráadásul sokkal olcsóbb, mint bármelyik boltban vásárolható egyedi nyaklánc.

Blog

Termékeit a megtalálhatod a MiaLaia Art Facebook oldalán vagy Meska oldalán:

https://www.facebook.com/MiaLaiaArt/

http://www.meska.hu/Interju/showInterju/244

Blog

Blog

0 Tovább

Ezt érdemes meghallgatni! A legjobbak egy helyen a legjobbtól.

Néha a másolat jobb, mint az eredeti!

Chris Benner az egyik legjobb olyan énekes, aki más dalait dolgozza fel. Azon kívül, hogy huncut mosolya és helyes arca egyből magával ragadott, a stílusa és hangja fenomenális, felér az eredeti énekesekével, a klippjei pedig kidolgozottak és professzionálisak.

Íme kezdetnek két cuki videó, amelyen egy kislánnyal énekel - de hallgassatok bele a többibe is, megéri:

Egy karácsonyi Jégvarázs:

És most egy kicsit komolyabbra fordítva a szót:

Az elmaradhatatlan Szürke 50 árnyalata betétdal Chris feldolgozásában:

A személyes kedvenc Locked Away:

Egy kis szerelmes - A thousand years:

Hold Back the River:

Blame it on me egy kis jó kedvért :D

Blank Space:

Impossible:

Több videó tőle:

https://www.youtube.com/user/ChrisBrennerMusic/videos

Végezetül egy videó Tyler Wardtól és Tiffany Alvordtól, aki szintén nagyon tehetséges:

0 Tovább

Ne szúrd el már fiatalon! Túlélési tanácsok az iskolától a munkahelykeresésig

Még jól emlékszem arra az érzésre, milyen volt tizennyolc évesen kilépni az iskolából. Még jól emlékszem az érzésre, amely azt sugallta, hogy enyém a világ, hogy sérthetetlen vagyok. Még jól emlékszem, hogy úgy gondoltam, bármit megtehetek és bármi lehetek. Hogy az élet határtalan lehetőséggel kecsegtet, és a világ csak arra vár, hogy felfedezzem. Még bennem volt a kamaszkor nyújtotta legjobb tulajdonságok; az álmok építése, a megrendíthetetlen erkölcsi nézetek (amik később mégis megrendültek), a tettrekészség, a magabiztosság.

Éppen ezért elárulom, mit ronthattok el már rögtön tízen- huszonévesen az életben. Közben tanácsokat is adok majd, amelyeket érdemes megfogadni, mert én ezeken már mind túl vagyok.

18 évesen én speciel úgy döntöttem, nekivágok a nagyvilágnak, új életet kezdek, új embereket ismerek meg. Továbbtanulás mellett rengeteget utazgattam Európában és sokat dolgoztam. Erre úgy emlékszem vissza, mint életem egyik legszebb korszaka. Jó érzés volt kicsit kimozdulni a keretek között.

Aztán a felsőoktatás befejezése után jött a mélyzuhanás. Nehezen találtam állást, 2 évig szinte semmit, pályakezdőként. Utána persze megtalált a szerencse, bár sok munkahelyen jöttem-mentem eleinte, miután egy konkrét helyen több évet töltöttem, és sok más helyen közben tapasztalatot szereztem, ma már sok helyről kapok ajánlatokat (az rajtam áll, hogy inkább halálra akarom -e dolgozni magam rengeteg pénzért, vagy átlagos mennyiséget dolgozni - viszonylag jó fizetésért.)

Tehát mivel megfordultam jó pár munkahelyen, laktam jó pár városban, beutaztam egy munka kapcsán Európát (még egy dán szigeten is voltam), így most megosztom veletek az élettapasztalatom egy részét, hogy mit és hogyan csináljatok, illetve ne csináljatok (szerintem):

1. Tanács (lakás, buli és diákhitel):

Blog

A különbség aközött, amit én csináltam és a társaim csináltak: Nem vettem fel diákhitelt (hála a jó égnek), helyette inkább dolgoztam. Akiknek lehetőségük van érettségi után és főiskola mellett is otthon lakni (vagy kollégiumban) azoknak ajánlom ezt a módot, ugyanis így nem dobnak ki az évek alatt 4-5 milliót albérletre. (számoljatok utána, albérlet és rezsi a 4-5 év tanulmányotok alatt az kb. ennyi lesz, és jézusom, hiszen ez már majdnem egy lakás ára...), és még véletlenül se vegyél fel azért diákhitelt, hogy bulizz, mert később nagyon-nagyon meg fogod bánni. Sajnálom, hogy le kell lombozzalak, de valószínűleg a fizetésed nem lesz annyi, mint amennyit elképzelsz és nem lesz egy nagy élmény abból fizetni még ezt is évekig, mikor már pedig autóra és saját lakásra kéne a pénz... Ha bulizni akarsz, dolgozz meg érte.

2. Tanács (a gyakorlat):

Blog

Hasznos, ha iskola mellett szerzel gyakorlatot. Rengeteg ilyen hely van, ahol fizetés nélkül, pusztán gyakorlatszerzés miatt lehet dolgozni. Ez azért jó, mert később ezek a cégek akár alkalmazhatnak is, és máris bővül az önéletrajzod. Amikor kikerülsz a nagybetűs életbe, akkor jól fog jönni, hogy nem vagy teljesen zöldfülű. Manapság senki nem szeret tapasztalat nélkül alkalmazni senkit, vagy maximum titkárnőnek (esetleg). Az elvárás ironikusan ugyan, de kb. az, hogy legyél huszonéves, tíz év tapasztalattal, legyen 3-4 szakmád és ne kérj sok pénzt...

3. Tanács (állj több lábon):

Blog

Tanulj meg minél több dolgot! Ha iskola után nem találsz munkát, tanulj még (vagy munka mellett tanulj még)!!! Rengeteg ingyenes OKJ képzés van, amíg fiatal vagy, sőt, most már a második is ingyenes. Állj több lábon és tanulj ki a szakmádhoz társítható más szakmákat (vagy amihez kedved van, és úgy gondolod, el tudnál benne helyezkedni). Manapság a munkáltatók azt várják el, hogy egy ember multifunkcionális legyen. Például egy grafikustól elvárják, hogy fotós is legyen és programozni is tudjon, pedig ez 3 különböző szakma. Ha egymáshoz közel álló szakmákat tanulsz, több közös órád kiesik, sőt, olyan is van, hogy egy időben több szakmát végezhetsz el. Minél jobban társítod össze ezeket, később annál több és jobb lehetőségeid lesznek a munkaerőpiacon. Nyilvánvalóan inkább azt a huszonévest veszik fel, akinek van gyakorlati tapasztalata, és egyszerre több mindenhez ért.

4. Tanács (nyelvtanulás és jogosítvány):

Blog

Nem elég papíron tudni a nyelvet. Sok munkáltató az állásinterjún is leteszteli a tudásod. Nem árt legalább két nyelvet beszélni az anyanyelveden kívül. Ha pedig eddig nem érezted szükségét a jogosítványnak, sürgősen pótold be, mert sok munkahelyen alapelvárás.

5. Tanács (állásinterjú):

Blog

Légy magabiztos!!! Add el magad! Tekints úgy magadra, mint egy árura, amit a legjobb színben kell feltüntetned. Ilyenkor kéne visszavenni az ekkora már lényegesen megcsappant (de kamaszkorodból még ugye rémlik?) határozottságot, magabiztosságot, a márpedig "én vagyok a tuti" érzést. Légy sziporkázó, elszánt, tájékozott az adott munkakörrel és munkahellyel kapcsolatban (!!!), és öltözz fel rendesen! Iskola után már nem menő a farmer és a cipzáros pulcsi egy állásinterjún. Vigyél magaddal a biztonság kedvéért egy önéletrajzot is, és lehetőleg ne izguld szét az agyad, mert az minden, csak nem magabiztosság. :) Tisztázzátok le, mennyit kellene dolgozni, mikor, mit, és mennyiért. Ha nem kapod meg az állást, nem baj, de legközelebb is legalább ugyanilyen magabiztos és elszánt legyél.

6. Tanács (az új munkahelyen):

Blog

Tudom, milyen nehéz egy új munkahelyen beilleszkedni. Ha szerencsés vagy, akkor már az állásinterjú alkalmával legalább már az öltözködési szokásokat felmérhetted. Ha nem, az sem baj, a lényeg, hogy az első nap inkább túlöltözz, mintsem alul. Férfiaknál egy inggel, fekete farmerrel, nőknél szoknyával és magassarkúval nem lehet mellélőni (NE rakd ki a melleid, most nem bulizni mész, legyél elegáns és visszafogott). Mindig minden esetben mutatkozz be a többieknek. MINDIG. Ne ülj csak úgy le, menj körbe, és mutatkozz be! Ha férfi vagy, az illemszabályok szerint egy nálabb magasabb beosztású embernek NEM ILLIK KEZET NYÚJTANI, Ő TISZTEL MEG AZZAL, HOGY KEZET AJÁNL! Ne szúrd el már ott, hogy ezt elrontod és esetleg kínos pillanatokat szerzel, ha visszautasítják.

Lehetőleg legyél kedves mindenkivel és próbálj meg mindenre odafigyelni. Tartsd szemelőtt, hogy bár elsőre furcsa lehet, de te most nem barátokat keresel, hanem munkatársakkal ismerkedsz. Nem kell elmesélned, hogy tegnap még félrészegen fetrengtél, hogy heti háromszor leiszod magad, hiszen akkor levonható a következtetés, hogy legalább egyszer másnaposan dolgozol majd... Senkinek ne mondd el, ha az elején valaki nem szimpatikus neked. (Sosem tudhatod, ki kivel van jóban, és ki kit beszél ki a háta mögött.) Ha valakit pont neked beszélnek ki, ne add alá a lovat, térj ki a válaszadás alól és maradj semleges. 

Ne rohanj haza azonnal a munkaidő lejárta után! Figyeld meg, a többiek mit csinálnak! Lehet, hogy kitakarítanak, letörlik a polcot, felmosnak. Segíts a munka utáni takarítási rutinban! Nem nézik jó szemmel, ha kihúzod magad az ilyenek alól. Még az is lehetséges, hogy új gyerek lévén minden ilyet veled csináltatnak majd. Ez van, ez olyan, mint a fősulin a beavatás. 

Ne hangoztasd, hogy nem szereted a munkát. Mi van, ha sokáig nem találsz másikat? Ha már megkaptad, amíg nem szerzel másikat, legalább addig csináld, és ne feledd, 3 hónap a próbaidő, addig akár bármelyik pillanatban búcsút is mondhatnak neked. Légy tisztelettudó, szorgalmas és kedves. Akkor biztosan nem lesz gond. :)


Remélem, tudtam nektek segíteni, és a poszt elolvasása után tapasztaltabban vágtok bele abba a pontba, ahol életetek éppen tart. Ha tetszett a poszt, osszátok meg ismerősötökkel például a Facebookon. ;)

0 Tovább

Lakberendezési tippek és programok

Blog Alkotásaim

Átrendezni a lakásodat nem egy egyszerű feladat. Persze, némiképp könnyebb dolga van az embernek, ha talál egy jó kis programot, amellyel legalább előre megláthatja, hogy fog kinézni a tervezett végeredmény. A probléma ott kezdődik, amikor rosszabbnál rosszabb programokat dob ki a kereső, és azt sem tudjuk, melyiket telepítsük, vagy melyiket próbáljuk ki. Nagyon jól tudom, milyen ez, mert napokat töltöttem el azzal, hogy egy normális programot találjak.

Az egyik ilyen program a letölthető Home by Me. A másik, amelyről bővebben beszélni szeretnék, és egyben legjobb ingyenes program a Roomstyler. Ráadásul online, tehát nem kell semmit telepítgetni a gépre. Nagyon egyszerű tervezni vele, a 3D-s lemodellezés után pedig élethű és fantasztikus képeket kapunk végeredményül. Volt, hogy hónapokig ezzel bíbelődtem, és még ma is egyik kedvelt elfoglaltságom, hogy szobákat tervezek a Roomstylerben - még egy félig-meddig lakberendezős állást is felajánlottak egyszer, annyira jól sikerültek a tervek. :)

http://roomstyler.com/

A poszt végén találhattok egy kis ízelítőt a saját munkáimból (a poszt elején lévő kép is a sajátom). Többnyire egy lakásra vonatkozó különböző terveket fogtok látni. Próbáltam többféle hangulatot teremteni. Én különösképpen vonzódom a téglaberakáshoz és a meleg színekhez, mert otthonos hangulatot kölcsönöznek a lakásnak.

Amit érdemes még szem előtt tartani, hogy manapság "trendi" egy falat (főfalat) különböző színűre festeni /tapétázni, mint a többit. Ez feldobja a lakást, és egészen más hatást kelt, mintha mindenhová ugyanazt a színt tesszük. Fontos azonban, hogy a színek harmonizáljanak egymással, valamint lehetőleg csak kétféle falszínt/mintát válasszunk, ugyanis ha már több fal elüt egymástól stílusban, az az összevisszaság hatását kelti.

Manapság egyébként a legnagyobb trend az ún. Ikea Hack, azaz a megvásárolt egyszerűbb Ikeás bútorokat átalakítani. (Erről rengeteg posztot és tanácsot találhattok az interneten.) A leggyakoribb alany az átalakítások során a Rast nevű komód, mert eleve egy szép fafelülete van, könnyen kombinálható akár saját magával (dupla szekrényt alkotva), és egy kis festéssel és gombcserével igazán egyedivé varázsolhatjuk.

Íme néhány nagyszerű példa:

Blog Alkotásaim

Blog Alkotásaim

Blog Alkotásaim

Blog Alkotásaim

Blog Alkotásaim

De a régi bútoroktól sem feltétlenül kell megszabadulni, itt megemlíteném például Wein Krisztinát, a Napi Szemtorna blog szerzőjének alkotását (gyerekszobába például fantasztikusan nézne ki):

Blog Alkotásaim

Személyes kedvenceim Szentgyörgyi Kata munkái, aki mindig részletesen leírja, hogy mit és hogyan csinált, s én személy szerint rajongok a munkáiért

0 Tovább

Hallássérült vagyok - Fogadj el így

Blog

Hallássérült vagyok - és nem szégyellem. Nem, ez a poszt nem azért íródott, hogy minél több látogatót generáljak, hanem mert ez tényleg így van. Azon kívül, hogy szeretnék rávilágítani arra, hogyan bánnak manapság az emberek a hallássérültekkel (vagy süketekkel vagy egyéb fogyatékkal élőkkel), beszélnék egy kicsit majd a (teljesen) süket emberekről és a jelnyelvről is.

Az egész úgy kezdődött, hogy valamikor 1997 környékén elvesztettem a bal fülemre a hallásom - majdnem teljesen. (Ez azt jelenti, hogy bár minimálisan hallok rá, valójában ez annyira elenyésző, hogy fel sem tűnik.) Emberi hangokat abszolút nem hallok a bal fülemmel, maximum zajokat, és a jobb fülemre sem tökéletes a hallásom. Az emberek ezt többnyire egyáltalán nem veszik észre, el kell telnie 1-2 találkozásnak, mire feltűnik nekik az a furcsaság például, hogy sétálás közben mindig úgy igazodom, hogy az emberek, akikkel beszélgetek a jobb oldalamra kerüljenek, s úgy is ülök le. (Ez okoz pár értetlenkedő pillanatot, mielőtt beavatnám az embereket a helyzetbe.) Ezután én azt vettem észre, hogy az emberek másképp reagálnak. A legjobb az, ha sehogy sem reagálnak, csak elkönyvelik, hogy ez van és kész. De olyan is van (ami idegesítő, de legalább megértőek), hogy zavarba jönnek, és onnantól kezdve kerülik a témát, és kínosan érinti őket, ha felhozom néha, vagy ha történik valami baki, és felhívom a figyelmüket arra, hogy ez azért van, mert hallássérült vagyok. Például nincs térhallásom. Ez azt jelenti, hogy az utcán meglehetősen figyelmesen kell közlekednem, mert nem hallom, ha a hátam mögött jön egy autó, vagy, hogy honnan jön a mentő. Azt sem hallom, hogyha szólítanak, honnan szólítanak, illetve, hogyha csörög a telefonom, nem tudom "bemérni", hogy honnan csörög. (Ezért nem árt mindig nagyjából tudnom, hogy hol is hagytam legutóbb.) A legjobb élményem úgy két éve az volt, amikor zenét hallgatva felfedeztem, hogy bizonyos hangokat, frekvenciákat hallok. Azt hiszem, citera volt, amit hallgattam, és nagyon furcsa és érdekes volt hallgatni a citerazenét úgy, hogy a bal fülemre is hallottam. Épp buszon ültem, és nagyon kellett vigyorognom, emiatt az emberek kicsit furcsán néztek rám. Alig vártam, hogy hazaérjek és elmesélhessem valakinek.

A hallókészülékről

Amikor kb. 6 éves koromban történt ez a dolog, először kivették a manduláimat, de nem segített, úgyhogy utána egy fülműtétre került sor. Azt hiszem, valami elmozdult a fülemben és megpróbálták pótolni, de a műtét megint csak sikertelenül zárult. Itt egy kép az akkori önmagamról gyerekként:

Blog

Nem mondhatnám, hogy különösebben megviselt a dolog. Utána hallókészüléket kaptam. Nem tudom, hogy manapság milyenek a hallókészülékek, valószínű, hogy azóta rengeteget fejlődött az orvostudomány, de én nem sokáig hordtam az enyémet. Mondjuk, drága jószág volt (s manapság is egy komolyabb több százezerbe kerül, és nem igazán van rá jelentős támogatás), de nem csak az emberi hangokat erősítette fel, hanem a háttérzajokat, utcai zajokat is, így nem sok hasznát vettem, még a fejem is megfájdult tőle. Arról nem is beszélve, hogy akkoriban hogy néztek rám a gyerekek. Manapság elég elterjedt a dolog, sőt, olyan kicsi hallókészülékek is vannak (vagy fülbe ültetettek), amelyek nem is látszanak, vagy jobb esetben bluetooth-nak nézik őket, azonban a '90-es években igencsak figyelemfelkeltő voltam a fülemben azzal a kalimpáló izével. Nem igazán örültem neki...

Utána sem idegesített különösebben a dolog, mert bármily furcsán is hangzik, a gyerekek sokkal elfogadóbbak az emberekkel szemben, mint a felnőttek. Tehát nem igazán ért emiatt semmiféle bántás, mindenki elfogadta az iskolában. Ráadásul később észrevettem (bár ennek nem feltétlenül örültem), hogy a denevéreket érdekes módon hallom, vagy például az állítólag ultrahangos és emberi fül számára nem hallható galamb- vagy csótányriasztókat is. Olyannyira, hogy nem is sokáig bírok megmaradni egy olyan téren, ahol galambriasztó szól. Zárt csótányriasztós helyiségben meg még úgy se.

Negatív hozzáállással akkor szembesültem először, amikor hat éve Budapestre kerültem. Ott éltem ugyanis 6 évig, és azon kívül, hogy megismertem az ottani embereket, azt a következtetést vonhattam le, hogy sajnos az ottaniak (talán a rohanó életmódjukból kifolyólag) annyira figyelmetlenek a másikkal szemben, hogy az már szinte a bunkóság határait súrolja.

Voltak ismerőseim, akit egyenesen viccet űztek a halláskárosultságomból. Ha volt néhány bakim, például félreértettem valamit, én nem találtam mulatságosnak, hanem szégyelltem, ők viszont jól szórakoztak rajta. (Ugyanis  a sokadik ilyen "poén/beszólás" után már nem tudok mosolyogni rajta, és már nem tudok elnéző lenni.) Nem, mintha ezeket az embereket különösképpen is érdekelte volna, hogy most engem megbántanak -e vagy sem. Például sokszor kénytelen vagyok visszakérdezni, és igen, ha harmadszor kérdezek vissza, akkor is tessék türelmesnek lenni, és megismételni. A legidegesítőbb az volt, amikor emberekkel dolgoztam nap mint nap, és gyakran hadartak, vagy motyogtak a bajszuk alatt, és sokszor vissza kellett kérdeznem, hogy "tessék?". Mikor már harmadjára kérdez az ember, akkor olyan furcsálló pillantással találja szembe magát, hogy kénytelen a magánügyébe (igen, hallássérült vagyok) beavatni az illetőt (de hát végül is ez nem érdekli őket). Olyankor legalább elérem, hogy azután normális hangerőn beszéljenek.

Párszor olyan esetnek is szemtanúja voltam, hogy néhányan hogyan bánnak a teljesen süket vagy az értelmi fogyatékos emberekkel (vagy akárcsak azokkal, akik nem megfelelő ruhában jelentek meg az adott helyen szerintük). Összesúgtak, kibeszélték őket az ember háta mögött (bármily meglepő, egyedül a vakokkal szemben láttam némi együttérző viselkedést), a szájukat húzták. Egyszer találkoztam egy sikettel, akinek segítenem kellett, és akkor ötlött fejembe a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha ismerném a jelnyelvet és tudnék neki segíteni, nem csak írásban kommunikálnánk. Ez nagyjából két éve volt.

Fél évvel ezelőtt gyökeresen életmódot változtattam, elköltöztem Budapestről, és új dolgokba vágtam bele. Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület segítségével elkezdtem tanulni a jelnyelvet is. Nagyon jól haladok vele, és minden egyes órát élvezek. Remélem, hogy majd lehetőségem nyílik "élesben", a gyakorlatban is kamatoztatni ezt a tudást - az (első) vizsgáim márciusban lesznek (A1 és A2).

A süketkultúráról, illemtanról bővebben tudok ajánlani egy érdekes cikket:

http://www.nyest.hu/hirek/kis-jelelesi-illemtan

Ezen kívül ajánlom figyelmetekbe a Hallatlan weboldalát

http://www.hallatlan.hu/

A Hallatlan Alapítvány küldetése a hallássérültek információhoz való akadálymentes hozzáférésének és társadalmi integrációjának elősegítése elsősorban a jelnyelv széles körben történő megismertetésével és elterjesztésével – innovatív technológiai megoldásokra építve.

Igazából jó lenne, ha nem tekintenénk a fogyatékkal élőkre másként. Mert én azt vettem észre, hogy valójában sokkal érzékenyebbek, barátságosabbak és megértőbbek, elfogadják egymást és nincsenek előítéleteik. Megtanultak együtt élni valamivel (illetve valami nélkül), amire nem mindenki lenne képes.

0 Tovább

Anya (2008)

Csak egy irodalmi szösszenet (tőlem) 2008-ból.

Egyéb versek Blog

"Anya, anya nem akarok felnőni! Anya, állítsd meg, nem akarok felnőni… Gyerek szeretnék maradni, kérlek, nem akarok felnőtt lenni. A felnőttek gonoszak, anya, titkolóznak, nem is sírnak. Anya, éreznek a felnőttek egyáltalán? Nevetni akarok és sírni, ha úgy tetszik, anya. Anya, gyerek akarok maradni és szaladgálni, és ha elesek, akkor te legyél ott! Ugye te ott vagy, ha én elesek? Ki mondja meg, mi a jó és mi a rossz, ha felnövünk? Kihez fordulok, anya, ha te már nem leszel ott? Hadd maradjak gyerek, csak egy kicsikét, hadd szorítsam csak még egy kicsit a kezedet! Csak még hadd játszhassak, csak még egy kicsit! Csak még hadd bújjak oda hozzád, hagy sírjak még, amíg lehet. Még vannak könnyeim, még gyerek vagyok, igaz? Csak még egy kicsit…"

Egyéb versek Blog

"Haragszom, anya miért nem vagy itt? Hol vagy, anya, miért nem vagy már itt? Elfelejtettél? Nézd, már mindjárt felnövök, hol vagy? Félek egyedül, gyere vissza, vegyél észre, itt vagyok! Én vagyok az, anya, csak már nem annyira gyerek. Hiányzol, kérlek, beszélgessünk, csak ölelj meg, anya, hadd sírjak! Gyere, sírjunk együtt! Fáj felnőni, segíts, nem akarom! De itt van már mindjárt, mégis az leszek, akkor jobb lesz? Mondd, hogy jobb lesz, félek! Nyugtass meg, anya, hogy ugye te itt leszel mindig! De most hol vagy? Hol vagy, anya? Maradj itt, csak fogd a kezem…"

Egyéb versek Blog

"Sírsz? Anya te sírsz! Mi a baj? Gyere ide, ne sírj, én is sírok, ha te sírsz. Gyere, fogom a kezedet. Nézd, ugye, már nem fáj semmid? Puszit adok, mint kiskoromban, és begyógyul, igaz? Mosolyogj, igen, látod így szeretlek én, csak mosolyogj! Nincsen semmi baj, anya. Tudom, hogy kegyetlen az élet, én is megismerem lassan, de ne sírj! Én itt leszek mindig anya, ha elesel, majd én segítek mindig. Olyan lesz, mint régen. Fogjuk egymás kezét, és később majd segítek, ha kell, ha már öreg leszel is, majd én látok és hallok helyetted. Majd segítek emlékezni a régi dolgokra. Csak maradj itt mindig…"

/2008.02.13./

0 Tovább

Hogyan dobjuk fel a gyerekszobát

Van egy jó kis ötletem ill. javaslatom arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne kicsit játékosabbá és egyben informatívabbá tenni a gyerekek/kiskamaszok szobáját: Táblafestékkel.

Bizonyára sokatok emlékszik (?) még a '90-es években olyan nagy divatnak örvendő kis háromlábú, hordozható táblácskákra, amelyen előszeretettel rajzolgattak a gyerekek, a probléma csak az volt, hogy nem tudtuk hova tenni, gyakran eldőlt, és a felülete sem volt túl nagy.

A mai gyerekeknek azonban semmi nem áll útjukba a kreativitás fejlesztéséhez - még a gyerekszobájukban is lehet saját táblafaluk.

Blog

Biztos vagyok benne, hogy minden csöppség odáig lesz érte, mert ki ne rajongott volna gyerekkorában egy ugyanilyenért a saját falára? Belemerülhetnek a rajzolásba, játékba és dicsekedhetnek a barátaiknak.

Iskolaidőkben is praktikus, mert azon felül, hogy játszhatnak tanítósdit, a szülők is beszállhatnak a játékba, esetleg egy délutáni közös tanulás vagy korrepetálás alkalmával is jól jön egy ilyen fal(részlet). S nem csak a falra, hanem akár parafatáblára, pohárra, szekrényre, vagy akár ajtóra is lehet vele festeni.

BlogBlog

0 Tovább

Karácsonyi ajándék!

Mot vegyetek akciósan ajándékot a gyerekeknek/felnőtteknek/tiniknek Karácsonyra a Librinél akár 30-70% kedvezménnyel:

http://www.libri.hu/mesebe_illo_gyerekkonyv_akcio/

0 Tovább

Könyvvásárlás és törzsvásárlói kárya a Libriben

Blog Könyvajánló

Megújult a Libri törzsvásárlói kártyája!!! Most már 10% kedvezményt kaphattok a vásárolt könyvek után és gyűjtögethetitek a pontokat. Ráadásul most 8.000 Ft. vásárlás felett ingyenes a kiszállítás.

Részletek:

http://www.libri.hu/tv/

0 Tovább

Hogyan vegyél olcsón könyvet?

Blog Könyvajánló

Ha ti is olyan megszállott könyvrajongók vagytok, mint jómagam, akkor ismerős az az érzés, amikor már alig várjátok a fizetést vagy valamelyik ünnepet, hogy egy új könyvet kaparinthassatok meg. Ismerős?

Ha olvastátok már az egyik előző posztomat, akkor tudhatjátok, hogy bár tulajdonosa vagyok egy gyönyörűséges (imádott, kincsként őrzött, kedvenc) e-booknak, azért be kell, hogy valljam, nyilván nincs annál szebb érzés, amikor tapogathatok és szagolgathatok egy igazi könyvet. Mivel azonban voltak húzósabb anyagi időszakaim, örültem, hogy legalább e-bookon olvasgathatok kedvemre.

Mióta persze több a szabadidőm, azért beiratkoztam a könyvtárba, s idáig bírtam a késztetést, hogy végre beszerezzem azt a kb. 50-60 könyvet (elsőkörben) amelyek a kedvenceim. (Igen, ezek mind a kedvencek, és tudnám még kétszer-háromszor ekkorára bővíteni a listát.)

Tehát. Olcsó könyvek, de hogyan?

Blog Könyvajánló

1. Használt könyvek a neten

Ha már blogot, vagy könyves blogot olvastok, akkor feltétezelem, hogy eszetekbe jutott, de azért megemlítem: Használt könyvek. A legtöbb ember kincsként őrzi a könyveit (tehát szép és megkímélt állapotban vannak), de mégis megválik tőlük mondjuk, anyagi gondok miatt, helyhiány miatt, vagy ajándékba kapta őket, de még csak bele sem olvasott. Ezeket érdemes felkutatni. Én kezdetnek úgy gondoltam, hogy azon 12 és 8 kötetes sorozatokat, amelyek érdekelnek (pl. Darren Shan 12 kötetes vámpírsorozata) Jófogáson fogom megvenni. Ott például van olyan opció, hogy GLS házhozszállítás, tehát lehet országosan rákeresni az adott könyvre, aztán ha tetszik az ára meg minden, meg lehet kérni a hirdetőt, hogy (plusz 1900-2000 ft.) szállítási költségért GLS futárszolgálattal szállíttassa ki.

Miért jó ez?

Elsősorban azért, mert azzal ellentétben, mintha előre utalnánk a könyvek árát, ez sokkal biztonságosabb, mert a futárnak fizetünk utánvéttel, mikor már kézhez kaptuk a könyveket. Ez az eladónak is biztonságos, mert a futárszolgálat pedig neki utalja majd át az összeget.

Persze, a plusz 2000 Ft-os szállítási költség nem minden esetben éri meg, de például az én 12 kötetes sorozatomat illetően nagyon is megéri, hiszen újonnan nagyjából 30.000 ft. értékű a sorozat, Jófogáson pedig már 10.000-ért meg tudom venni, s még akkor is jóval gazdaságosabb, ha szállítási díjat fizetek. Bőven megéri.

... De mi van akkor, ha csak egy kötetes regényeket szeretnétek megvenni?

2. Bookline

Blog Könyvajánló

A Bookline oldalon ha rákerestek egy adott könyvre, akkor több oldalról/helyről kaptok ajánlatokat, több könyvesboltból vagy éppen antikváriumból felkutatja nektek a legjobb (mondjuk, akciós) ajánlatokat. Itt a kiszállítást több módon kérhetitek, házhozszállítással, Posta Ponttal, Pick Pack Ponttal, Bookline könyvesboltba vagy bármely Libri könyvesboltba - utóbbinak az összege csak 200 Ft!!! Tehát, míg ha eleve a könyvesboltban veszem meg a könyvet, az 5.000 Ft., lehet, hogy az bookline-on csak 2.000 + 200 szállítási díj (antikváriumból, vagy máshonnan akciósan, vagy egy régebbi kiadás.) Ezek mellé a könyvek mellé mindig odaírják, hogy honnan van, és, hogy milyen állapotban van az adott könyv.

Blog Könyvajánló

Remélem, tudtam segíteni, és ti is sok könyvvel lephetitek meg magatokat/egymást az ünnepekre. :)

0 Tovább

DIY ötletek karácsonyra (avagy Do it Yourself) 

Igazából már egy ideje morfondírozom azon, hogy milyen ajándékot is kellene adnom a szeretteimnek, s le is mentettem azokat a számomra tetszetős ötleteket, amelyeket különböző weboldalakon találtam. Gondoltam, megosztom veletek.

Blog

Az első, ami nekem nagyon tetszik, az a feliratos vagy képes bögre. Más sem kell hozzá, csak egy porcelán bögre, és hozzá papírírószerekeben vagy művészetellátókban kapható porcelánfilc. Nagyon ötletesnek és személyre szabhatónak találom. Például kismamáknak kismamás bögre, mentősöknek mentős bögre, vagy akár a kedvenc könyv címét is rá lehet írni, esetleg idézeteket. :) Határtalan lehetőségek állnak előttetek. A minta megrajzolása után sütőben 160°-on kell kiégetni, minimum 30 percig.

Blog

A következőhöz azért kell már némi kézügyesség, személy szerint lehet, hogy ilyet én is fogok csinálni, hiszen több képet is festettem már (talán nem tudjátok, de az eredeti szakmám grafikus.) Ehhez egy művészellátókban kapható vásznat kell vennetek, és ráfesteni akár temperával egy famintát. Az otthon talált megmaradt/leesett gombokból (amelyeket természetesen meg is vehettek) pedig varázsolhattok "leveleket" a festett fákra. (Érdemes előtte egy papíron megtervezni a famintát, hogy biztosan a számotokra megfelelő képet kapjátok eredményül.)

Blog

Használt égőkből karácsonyfadísz. :) Tulajdonképpen csak akrifelstékre van szükségetek az égők festéséhez, de használhattok ráragasztott anyagdarabokat, gyöngyöket is. Lehet hóembert, mikulást, pingvint, rénszarvast, vagy amit csak szeretnétek. Tipp: az aranyhatású festékekkel igazán ünnepi hangulatot érhettek el.

Blog

Befőttes üvegből váza. A képen látható váza (www.akicsihaz.hu) egy egyszerű befőttesüvegből készült, amelyekre nagyobb gyöngydarabokat ragasztunk fel, majd fújós bronz/aranyhatású festékkel lefújjuk. Nekem ez is a potenciális ajándékok között szerepel a listámon.

Blog

Festett kavics. Azt hiszem, ez a legolcsóbb - és egyben az egyik legnagyobb kézügyességet igénylő - ajándék, hiszen csak kavicsokat kell keresni, s szintén akrilfestékkel megfesteni. Érdemes persze egy embernek többfélét is adni, hiszen együtt mutatnak jól.

Blog

Háziasszonyoknak/anyukáknak ötletes ajándék lehet egy (akár saját magunk által varrt) sütőkesztyű, s benne a szükéges vagy éppen hiányzó kellékek. Kézi habverő, sütőecset és a többi. :)

Blog

A végére pedig ismét egy bögrés ötlet. Itt is adott egy fehér bögre, táblafesték, kréta, ragasztószalag, körömlakklemosó és persze ecset. A bögrét a festendő minta körül leragasztjuk ragasztószalaggal, majd felvisszük rá ecsettel a festéket. Mikor leszedjük a ragasztószalagot, valószínűleg látni fogjuk, hogy "kifolyt" a festék a keretből, ezért körömlakklemosóval és fültisztítóval lehet korrigálni. Ha megszáradt, írható rá ötletes szöveg, idézet vagy akár rajz is.

Blog

Egyéb ötletekhez/kiegészítőkhöz tudom ajánlani a dekortapaszt, ami olyan, mint egy cellux, viszont mindenféle mintában elérhetőek. Például képkereteket ragaszthattok vele, befőttesüvegeket (ceruzatartónak például.), de só- és borsszóróra is ragasztható. :)

0 Tovább
MOST OLVASOM
VÁRHATÓ KÖNYVAJÁNLÓK

(Nem feltétlenül ebben a sorrendben):

Szőcs Henriette - A brigadéros szeretője
Tom Sweterlitsch - Letűnt világok
P. Z. Reizin - Szerelem ​gombnyomásra
S. Jae-Jones - Alvilági ​dal
Thomas Harris - A ​vörös sárkány (Hannibal 1.)
John Marrs - The ​One – A tökéletes pár
Karen M. McManus - Lehull ​a lepel
A. F. Brady - Vakság
Daryl Gregory - Kanálhajlítók
Mattias Edvardsson - Látszólag ​normális
Bianca Bellová - Tó
KÖNYVEK KATEGÓRIÁK SZERINT
KEDVENCEIM
A folyamatosan frissülő olvasmánylistámat a következő link alatt tekinthetitek meg: OLVASMÁNYLISTA
NAPI IDÉZET

NYOMJ EGY LÁJKOT, HA TETSZIK AZ OLDAL
"Egy könyv, amit már kiolvastál, sosem lesz ugyanaz a könyv, mint amit kézbe vettél."

/David Mitchell/

Én nem veszek könyveket. Én örökbe fogadom őket. :)
A jó könyvvel az a probléma, hogy a végére akarsz érni, de soha nem akarod befejezni.