Könyvajánló 4 Manga Krimi Romantikus Felnőtt

Egy különös gyilkosság, egy furcsa, középkori helyszín és két férfi; a rendőr és a gyanúsított. A Duo Brand krimis-romantikus hangvételű yaoi (boy’s love) mangája, amely A tiltott szerelem szigete címet viseli, mindamellett, hogy egy sorozatgyilkos utáni nyomozásba vezeti be az olvasóit, egy egészen érdekes helyre varázsol minket: Edóba.

 

Könyvajánló 4 Manga Krimi Romantikus FelnőttA középkori Edo városát különös gyilkosságsorozat tartja rettegésben. 
Az ifjú Aki mindenre elszántan nyomoz a tettes után. A fesztivál napján megpillant egy férfit, aki megszólalásig hasonló ahhoz, aki tizenkét évvel ezelőtt megmentette az életét. A titokzatos Kuga azonnal megdobogtatja szívét, de mintha gyanúsan sokat érdeklődne Aki nyomozása iránt. Vajon ki ez a rejtélyes idegen, és mi köze a gyilkosságokhoz? Amikor a nyomozás váratlan fordulatot vesz, Akinak súlyos döntést kell hoznia…

Értékelés:

A krimi mangák mindig adnak egy kis pluszt az embernek, hiszen nem csak egy „átlagos” történetet kaphatunk, hanem lehetőségünk van gondolkodni a gyilkos kilétén is. Ez esetben mondjuk, nem annyira ezen a szálon van a hangsúly (főleg nem a gyilkoson), mintsem inkább a világalakításon és a romantikán, de mindezeknek érdekes ötvözete a történet. Talán a legjobban Edó város középkori története tetszett és az, hogy akkor mégis hogy lehet, hogy a borítón egy pisztoly kapott helyet? Természetesen mindenre magyarázatot kapunk, miközben érdekes elméleteket gyárthatunk magunkban. Én speciel időutazásra tippeltem, de nem volt igazam, úgyhogy külön meglepetés volt számomra az igazi magyarázat és a megvalósítás. Bár a „ki a gyilkos” szálat jobban is ki lehetett volna dolgozni, ebből is látszik, hogy ez elsősorban inkább egy romantikus manga, mintsem vérfagyasztó krimi.

Negatívum, hogy Aki megrajzolása nem sikerült a legjobbra, legalábbis ami a haját illeti, képtelen voltam megbarátkozni vele. Persze nyilvánvaló, hogy a yaoi mangákban igyekeznek az Uke karaktert lányosabbá tenni, de engem személy szerint a való életben is zavar egy férfinál a hosszú haj – mindegy, hogy most heteroszexuálisról vagy homoszexuálisról beszélünk-e.

Viszont Kuga legalább igazán szívdöglesztőre sikeredett, és ezt a haj és Aki témát leszámítva nincs panaszom a rajzolásra.

Külön köszönet a manga végén található „extrákért”, amelyekben a Duo Brand magát dínóként megszemélyesítve „beszél” a katana-, pallos-, és lándzsafétisükről, mindezt egy igazán értékelendő és humoros hangvételben. Egyetlen problémám, hogy az extrákban néhol nagyon kicsire sikeredtek a betűk, így nehezemre esett elolvasni őket. (Gondolom, a japán kiadásban ez nem okozott problémát.) Szerencsére ez az alap mangára nem volt jellemző, így csak a végén kellett hunyorogva olvasnom.

A történetet a mangaszeretőknek ajánlom, azoknak, akik szeretik a yaoi/sónen-ai műfajt, 16 éven felülieknek.

Más molyok véleményei:

Az in medias res, amivel a sztori indított, kicsit mellbevágó volt – bár ez a dolga –, de a cselekményszál szépen magára talált és rendezte sorait. Mégis egy-két részletet elkapkodottnak éreztem. Volt valami különös bája a kötetnek, talán Kuga örökösen keserédes és tragikus arcmimikája, vagy Aki sületlenségei, ami miatt nagyon megszerettem, főleg másodszori olvasásra ( – Aki copfos hajszerkezetével azonban az istennek sem tudtam megbékélni). A mangakák bónuszoldalai külön említést érdemelnek, mert azokon – kertelés nélkül írom – szétröhögtem a fejem.”
Zsálya

„Egy nagyon édes kis történet, aranyos szereplőkkel és érdekes háttértörténettel. Ugyan nem világmegváltó, de jól esik olvasni. Határozottan örülök, hogy sikerült megszeretni és szinte biztos, hogy még fogom olvasni.”
Nimara

„Nagyon király volt! :) De most komolyan. Már olvastam az összes magyarul megjelent egykötetes yaoi mangát (nem volt valami sok :) ), és ez kiemelkedően jobb volt, mint az összes többi. Volt élvezhető cselekménye, háttértörténete, és tetszett a grafikája is. Ez messze több, mint amit a többinél tapasztaltam. Szóval nagyon megérte elolvasni.”
Hikari_boo

„Szerintem jó volt. Izgalmas is volt, nem olyan nagyon szokványos. És legalább az egyik szereplő úgy is néz ki benne mint egy férfi. :D”
westh

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 4. Egész jó, tetszett
Karakterek: Egy mangában nyilván sosem lesznek annyira kidolgozottak a karakterek, mint egy regényben, A szokásos sónen-aira jellemző karaktereket kapjuk, egy lányos fiú és egy masculine férfi személyében.
Borító: 8/10 – A borítóval igazából nincs problémám, de Aki karakterének rajza nem igazán tetszett azzal a copffal.
Moly.hu-n elért százalék: 83%
Kinek ajánlom: A manga olvasóknak, ezen belül a sónen-ai/yaoi kedvelőknek. 16 éven felülieknek.
+ pont: Mert jó volt az alapötlet és a világ kialakítása.
- pont: Mert Aki megrajzolása/haja nem igazán tetszett.