Könyvajánló Magyar 7 Ifjúsági Kaland Történelmi

Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve a magyar irodalom egyik legnevesebb történelmi regénye, amely az egri vár 1552-es ostromát és előzményeinek történetét dolgozza fel Bornemissza Gergely főszereplésével. Bíró Szabolcs kortárs magyar író - aki az Anjouk és a Non nobis, Domine történelmi regénysorozatokat is írta - Elveszett csillagok című ifjúsági kalandregényének tizenhárom éves főszereplői, Peti és Tünde egy titkos Gárdonyi Géza kézirat nyomába erednek.

 

Könyvajánló Magyar 7 Ifjúsági Kaland TörténelmiZalán ​Peti majdnem tizenhárom éves, koraérett felvidéki fiú, aki egyedül él az édesanyjával egy szűkös mezővárosi panellakásban. Nehéz életkörülményei és iskolatársai gyakori zaklatása elől a könyvekbe menekül, miközben arról álmodozik, hogy egyszer nagy író válik belőle – csakhogy hiányzik számára az igazi téma, a valódi nagy kaland. 
A bizonyítványosztás napján váratlan telefonhívást kap, aminek köszönhetően az egész nyarat a varázslatos Egerben töltheti. A város felfedezése közben ismerkedik meg a vele majdnem egykorú Tündével, akivel különös rejtély nyomába erednek: egy városi legenda szerint Gárdonyi Géza egyik sosem kiadott regényének ismeretlen, titokzatos kézirata máig ott van elrejtve valahol Egerben. Fiatal hőseink elhatározzák, hogy ők fogják megtalálni a nem mindennapi irodalmi kincset, miközben életük legizgalmasabb nyara köszönt rájuk. 
Valóban létezik az ismeretlen Gárdonyi-kézirat, vagy csak kitaláció az egész? Képes-e Tünde és Peti feltörni mind az öt pecsétet, mely a rejtély megoldásához vezet? És vajon csak ők tudnak a titokról, vagy vannak mások is, akik rátennék a kezüket az értékes régiségre? Bűnözők, végvári vitézek, bátorság és leleményesség – a múlt és a jelen különös találkozása Magyarország egyik legszebb városában… 
Bíró Szabolcs ifjúsági regénye az első nagy kaland és az első nagy szerelem története, ami egyszerre szól egy agyafúrt művészettörténeti nyomozásról és egy zárkózott fiú emberré cseperedéséről.

Értékelés:

Nem sűrűn szoktam ilyet, de hadd kezdjem azzal a nem titkolt személyes véleményemmel az értékelést, mely szerint Szabolcs az egyik legtehetségesebb kortárs magyar író. Kritikusként kezdtem, aztán hamar rajongójává váltam, és minden könyvét gyermeki boci szemekkel várom, mióta az Anjouk a kedvencemmé vált. Bátran ajánlom mindenkinek úton útfélen, és örülök, hogy sok olvasóm az ajánlásomra megvette a könyveit, és annak még inkább, hogy kapok is visszajelzéseket, hogy köszönitek, hogy megismertettelek vele titeket.
Ezt az ifjúsági kalandregényét speciel 26 éves létemre már annyira vártam, hogy külön felvettem vele a kapcsolatot emiatt, és köszönöm, mert ez a könyv egy igazi, életre szóló élménnyel ajándékozott meg. Ebben talán az is szerepet játszik, hogy a hétvégén pont Egerbe utazom, ahol a könyv is játszódik, tehát saját magam is meglátogathatom azokat a helyszíneket, amelyek főszereplőink bejártak. Biztos, hogy Szabolcsnak hála sok olyan látogatnivaló is felkerült a listámra, ami egyébként elkerülte volna a figyelmemet. Most már tudom, mi lesz az az elsőszámú ifjúsági könyv, amit minden szülőnek és gyereknek ajánlani fogok:

Az Elveszett csillagok című kalandregényben tehát egy olyan (fiktív) kézirat nyomába eredhetünk, amelyet a történet szerint Gárdonyi Géza írt, de sosem került nyilvánosságra. Peti, a félénk, tizenhárom éves kiskamasz Dunaszerdahelyről, azaz Szlovákiából Egerbe megy nyaralni a nagynénjéhez, Katához. A történelmi városban meglátogatja az összes nevezetességet, és megismerkedik többek között a Dobó Istvánt alakító hagyományőrző várkapitány, Tibi bácsi unokahúgával, Tündével.

A regény pillanatok alatt magába szippantja az olvasót, és érdekes kettősségével egyszerre repít el minket a modernkori és az 1552-es évekbeli Egerbe. Kicsit bepillantást nyerhetünk a várvédők életébe, sétát teszünk az Érsekkertben, megnézzük a Líceumot, a Dobó teret, a Minorita templomot és természetesen magát a várat, rengeteget nevetünk, kalandozunk, rejtvényeket fejtünk meg, titkos pecséteket törünk fel. Ellátogatunk a Gárdonyi Géza emlékházba, ahol a híres író, az egri remete élt és dolgozott, idézünk az Egri csillagokból, szablyával vívunk, biciklizünk, teázunk az Egri pasa sátrában, és mindeközben hihetetlen élményekre és tudásra teszünk szert. Legyen az olvasó akár diák akár felnőtt, ez a regény biztosan utazásra hívja majd!

Könyvajánló Magyar 7 Ifjúsági Kaland Történelmi
A Gárdonyi Géza emlékház

Imádtam minden percét, amely kicsit felidézte bennem azt az időszakot, amikor a Tüskevárt olvastam, hiszen az is egy fantasztikus nyár története, ugyanakkor a rejtvényfejtés a Da Vinci-kód hangulatát is tükrözte – egyszerűbben, persze. Érdekesség, hogy a könyv végén található egy térkép is, amin az író jelöli a különféle helyszíneket, ahol a cselekmény játszódik, így akár élőben, akár a Google Maps segítségével mi is ellátogathatunk az adott helyekre – ahogy én azt mindkét módon meg is teszem/tettem. Ez egyfajta személyes köteléket alakít ki bennünk a történet és a főszereplők iránt is. És ha már itt tartunk, Petit bármikor szívesen elfogadnám keresztfiamnak, és nagyon szívesen csatlakoztam hozzá és Tündéhez erre a kalandra. Ők természetesen kitalált karakterek, de Tibi bácsi személye például valóban a Dobó István Vármúzeumban Dobó Istvánt megformáló Oláh Tiborról lett mintázva, akit egyébként a valóságban Furénak becéznek. Vele itt olvasható egy interjú:
www.heol.hu/heves/kozelet/dobo-varkapitany-a-kozfoglalkoztatott-617762/

Könyvajánló Magyar 7 Ifjúsági Kaland Történelmi
Az igazi Oláh Tibor (Furé)

Kétség sem férhet hozzá, hogy alig várom, hogy magam is bejárhassam ezeket a helyeket, és a Dobó téren állva majd biztosan eszembe fog jutni, hogy Peti és Tünde is itt álltak „egykoron”. Szinte látni fogom őket magam mellett a várban és a Gárdonyi emlékházban, és legalább egy kicsit úgy érezhetem majd: én is ott voltam.

A kötetet bátran ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, akár egy egri kirándulással egybekötve! Egyszerre kalandos és oktatójellegű, tökéletes nyári olvasmány. Talán a „poros” Egri csillagok elolvasásához is több kedvet ad majd, akárcsak a történelmi város bebarangolásához.

Könyvajánló Magyar 7 Ifjúsági Kaland Történelmi

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 7 Number ONE (Full kedvenc)
Karakterek: Imádnivaló főszereplők, akiket – ha léteznének -, szívesen megismernék a való életben is. Nagyon megkedveltem Petit, belevaló kissrác, de én inkább lány révén Tündével azonosultam igazán.
Borító: 10/10 – Nagyon szép grafikai munka, figyelemfelkeltő és pontos. Tetszik a háttér. ;)
Kinek ajánlom: Gyerekeknek, tiniknek és felnőtteknek egyaránt. Én felnőtt létemre nagyon-nagyon élveztem minden sorát!
+ pont: Mert rengeteg történelmi tényt tartalmaz, amiből sokat lehet tanulni, Eger látványosságaival is megismertet, a fordulatos történetszövésről már nem is beszélve!
- pont: Örülnék egy folytatásnak! ;)