Könyvajánló 5 Életmód Felnőtt

Könyvajánló 5 Életmód Felnőtt2014-ben nagy vihart kavart a médiában, amikor Gwyneth Paltrow hollywoodi színésznő bejelentette, hogy különválik férjétől, Chris Martintól, a Coldplay énekesétől, mégpedig harmonikusan és közös megegyezéssel: tudatos elválással. Az addig ismeretlen kifejezés még aznap éjjel bejárta a világot. A meghatározás, melyet Katherine Woodward Thomas házasság- és családterapeuta alkotott meg, az olyan válások szinonimája lett, melyekben mindkét fél elismeri a szerepét a szakításban, és különösen ügyelnek arra, hogy jól és egészségesen működjenek együtt a jövőben.

E hiánypótló kötetből, Anglia egyes számú társadalmi bestselleréből az olvasó megismerheti a békés válás titkát, ami ráadásul a szakítás utáni felhőtlen élet előfeltétele is.

 

 

Értékelés:

A tudatos elválás nem egyszerű, de egyáltalán mit is jelent ez a szó? Valami olyasmit, mint a békés. Amikor tudatosan úgy dönt a két fél, hogy egymás (és esetleg a gyerekeik) szétcincálása helyett békében, normálisan, nagylelkűen válnak el egymástól úgy, hogy az egy jó alapot teremtsen egy későbbi barátibb kapcsolatnak. Talán erre leginkább a válófélben lévő szülőknek van szükségük, amikor fontos, hogy eddigi kötelékük ne szakadjon meg teljesen vagy forduljon át gyűlöletbe a gyerekek érdekében (is). Mindazonáltal azt hiszem, ez a könyv sokak számára hasznos tanácsokat tartalmaz, hiszen az általános tendencia (sajnos) az, hogy a legtöbben vitázva, rengeteg dühvel és vádaskodással lépünk ki egy kapcsolatból, ahelyett, hogy értelmesen megbeszélve és egymásnak minden jót kívánva tennénk ezt.

Persze, nem minden pár köteles kapcsolatot tartani egymással a szakítás/válás után, de mégiscsak jobb és talán könnyebb is, ha efelől a tudatos módszer felől közelítik meg ezt a mindenki számára nehéz helyzetet.

Bár egy ilyen szituációban a rokonság nyilván azzal próbál meg segíteni, hogy rossz színben tünteti fel az „exet”, a pillanatnyi helyzetet ez könnyítheti, de a hosszútávú, lélekben történő elszakadást közel sem.

Ilyen, és ehhez hasonló tanácsokkal szolgál például Katherine Woodward Thomas könyve, a Boldogan élni külön-külön. Mert ez egy nehéz döntés, intenzív érzelmekkel teli időszak, mégis van rá mód, hogy két, egymás iránt valaha szerelmet érző ember felelősségteljesen, barátságosan és a másiknak minél kevesebb sebet ejtve engedje el egymást. Ez a tudatos elválás.

A könyvet szakításon/váláson gondolkodóknak ajánlom, vagy azoknak, akik épp válás/szakítás közben vagy már után vannak. A könyvet egyedül és párban is lehet olvasni, bizonyos gyakorlatokat is tartalmaz, amelyek segítenek a helyzet megértésében, helyes kezelésében, megbocsátásban, elfogadásban és elengedésben.

Más molyok véleményei:

"Nem egyszerű eldönteni, hány csillagot is érdemelne ez a könyv. Szomorú, hogy napjainkban ilyen témában is kell olvasható irodalomnak lennie, de egyben pozitívnak tartom azt, hogy itt egy békésebb, barátibb elválás felé terelik a feleket. Mert van az a pont, ahonnan nincs visszaút, alakuljon így bármilyen okból kifolyólag is. És én ha ilyen helyzetben lennék, inkább szeretnék emberien elbúcsúzni, mint háborúzni."
Hiranneth"

A könyv célközönsége nem pont a válni készülők csoportja. Ennél sokkal tágabb kört célzott meg a szerző. Minden olyan embernek ajánlja a könyvét, akinek „nehéz a szíve az elveszített szerelem miatti elmondhatatlan bánattól”. Ezzel a könyvvel a szerző segíteni próbál abban, hogy ne őrizgessünk tüskéket a múltból, lépjünk tovább és merjünk boldogok lenni."
Ariadne

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: Az írónőn kívül több valóságos ember története megemlítésre kerül.
Borító: 7/10 – Valójában tetszik, csak nem elég figyelemfelkeltő szerintem. Maga a könyv egyébként meglepően nagy az átlaghoz képest, de talán kényelmesebb is így olvasni, jobban emészthető.
Kinek ajánlom: Szakítás vagy válás előtt/után lévő személyeknek vagy pároknak, szülőknek.
+ pont: Mert sok hasznos tanácsot tartalmaz a tudatos és békés elválásról.
- pont: Nincs.