Könyvajánló Romantikus Ifjúsági 5

Tamara Ireland Stone: Klikk című könyve egy olyan tinédzsereknek szóló olvasmány, ami egyszerre találja meg az olvasni szeretőket és a számítógép világának rajongóit. Főszereplőnk, Allie egy olyan tizenkét éves lány, aki imád programozni, és egy nyári tábor alatt létrehozza telefonos applikációját, amely a Klikk nevet viseli, és segít barátokra lelni.

 

Könyvajánló Romantikus Ifjúsági 5Allie Navarro alig várja, hogy megmutathassa a legjobb barátainak az alkalmazást, amit a ProgramozóLányok táborban csinált. A CLICK'D összepárosítja a felhasználókat az érdeklődési köreik alapján, és elküldi őket egy bulis kincsvadászatra, aminek a végén egymást találhatják meg. És minden úgy is lesz, ahogyan számít rá; az iskola második napján már mindenki erről beszél. Allie nagyon élvezi a dolgot, és azt is, hogy sikeresebb, mint Nathan, a suli zseni programozója. Azonban amikor egy kis hiba csúszik a rendszerbe, és megvan az esély arra, hogy minden apphasználó összes titka kiderüljön, Allie-nek rendbe kell hoznia a dolgot, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy meg kell osztania a számítógéptermet Nathannel.

Értékelés:

A Klikk program egyszerűen egy teszten alapul, ami a kitöltők válaszának összehasonlításával képes megmutatni, kik azok, akikkel a legtöbb közös vonásuk van. Ezt a valóságba is átülteti. Például a történetben egy iskola diákjai használják az alkalmazást, és a Klikk segítségével – amely megosztja velük a válaszaik alapján az ún. „barátság listájukra” kerülő diákok nevét és képét – könnyen összebarátkozhatnak egymással. Olyanok is szóba elegyednek a másikkal, akik azelőtt köszönés nélkül mentek el egymás mellett a folyosón. Nem tudom, létezik-e ilyen, de esküszöm, a való életben is hasznos lenne egy ilyen app, és nem csak az iskolások számára, de akár társkeresésre is nagyszerűen lehetne használni. Persze, jócskán át kellene dolgozni, hogy több felhasználót is elbírjon, de képzeljük csak el, ha mindenki kitöltené, és amikor valakibe belefutunk az utcán, telefonunk felcsippanva jelezné, mennyire passzolunk össze. A könyv alapötlete tehát elég szuper, nem véletlen, hogy az írónő maga is egy számtech zseni.

Allie, a főhősünk az olvasóhoz hasonlóan elképedve figyeli, hogyan terjed az alkalmazása, és hogyan lesz egyre több felhasználója, de ahogy Murphy mondaná: ami elromolhat, az el is romlik. Persze, itt hibáról van szó (amely által napvilágra kerülhet az összes felhasználó minden titka), azonban ennek igen súlyos következményei is lehetnek a diákokra nézve. Több olyan pont is volt a történetben, ahol azon aggódtam, hogy tényleg mennyire megyünk majd mélyre ezeket a következményeket illetően, de mivel alapvetően ez egy ifjúsági regény, és azon belül sem az a túl komoly, hisz kisebb tiniknek íródott, viszonylag könnyen megoldódik a helyzet. Ami azt illeti, nagyobb terjedelemre kiterjesztve és a programhiba diákokra gyakorolt komolyabb kihatására átdolgozva simán lehetne egy picit idősebb korosztálynak szóló történet is.

Így azonban a 12-15 éves korosztálynak tudom ajánlani, lányoknak leginkább, és biztos vagyok abban, hogy akiket érdekel a számítógép, a programozás, játékok, azok számára ez egy nagyszerű választás lesz. Szülők bátran emeljék le a polcról, nincs benne még csak elcsattanó csók sem, de annál inkább szól felelősségről, barátságról, kitartásról, kemény munkáról, és na, jó, egy cseppnyi szerelemről is.

Ami a karaktereket illeti, nagyon szimpatikus mindegyik, Allie kitartása tényleg lenyűgöző, igazi inspiráló személyiség (ahogy a könyv maga is az ezáltal), valóban egy követendő példát mutat. Személyes kedvencem persze egy fiúszereplő, de mivel spoilerezni nem szeretnék, sajnos nem árulhatom el a kilétét. Ami még nagyon tetszett egyébként a könyvben, hogy bár eleinte (mivel koromnál fogva nem vagyok célközönség) elég gyerekesnek és unalmasnak éreztem, viszont aztán a közepétől már igen is izgalmasnak találtam, és sikerült egy kellemesen könnyed nosztalgikus hangulatba ringatnia.

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: 8/10 – A könyv viszonylagos rövidségét figyelembe véve – ami nem baj, hisz ifjúsági -, eléggé szépen kidolgozott, és egyébként nagyon szerethető kis tiniket kaptunk.
Borító: 8/10 – Jobb lenne talán, ha világosabb lenne, de nekem egyébként tetszik a koncepció.
+ pont: A program alapötletért. ami amúgy zseniális, és az aranyos szereplőkért, akik belopják magukat az olvasó szívébe.
- pont: Jobban örültem volna hosszabb és kidolgozottabb terjedelemnek.