Könyvajánló Felnőtt 4 Sorozat Krimi

Egy sötét jövő, amelyben a politikai élet kesze-kusza, zűrös, bonyolult, szerteágazó… „orwelli”. Ahol sorra alakulnak és szűnnek meg mikroállamok. Ahol főhősünk főszakácsból kémmé avanzsálva próbál meg boldogulni a bizonytalan terepen, s mi csatlakozunk hozzá.

 

Könyvajánló Felnőtt 4 Sorozat KrimiRudit ​gyermekkorától fogva érdekli a főzés. Az érdeklődésből hobbi lesz, abból pedig mesterség. Persze nem könnyen, konokság kell hozzá, nem is kevés. De Rudi kitartó, és végül konyhafőnök lesz egy lengyel étteremben.

Aztán alkalma adódik némi mellékes keresetre, de a dolog nem veszélytelen. És így csöppen bele Rudi egy olyan világba, ahol nem főzni kell, hanem kifőzni. Terveket, műveleteket, meg azt, hogy alkalmanként hogyan mentse a bőrét. Kiképzik ugyan, de meglepetések mindig akadnak. És olyankor bizony főhet a feje, nem is kicsit.

A szövevényes történések közepette szemünk előtt kirajzolódik egy olyan Európa képe, amely kísértetiesen emlékeztet a kényelmetlenül közeli múltra – különösen errefelé, a keletebbre eső végeken. Az „új” Európa nem különösebben vonzó: kerítések, határellenőrzések, gyanakvás, üldözés… Ismerős? Sajnos igen. Viszont talán létezik egy másik Európa is, amiről csak kevesen tudnak, és a titkot nem feltétlenül akarják másokkal megosztani…

Az angol szerző Brit SF-díjas sorozatának első kötete nyaktörő iramú kémregény egy elkerülendő jövőből.

„Az évtized egyik legjobban megírt SF-regénye.”

– LA Review of Books

Értékelés:

A könyv pozitívumaként említhető az orwelli jelző, mert egy kicsit ismerős már ez a jövőkép, amit elénk tár, sőt, talán már át is éltük pár évtizede. Bár nincs épp kifejezetten nagy háború, az egész világ mintha egy kicsit balkáni lenne, nagyon nehéz megérteni a fennálló politikai helyzetet és nyomon követni a különféle mikroállamok megalakulását és eltűnését a süllyesztőben. Azért is említem ezt így meg külön, mert a könyv igen nagy része erre koncentrál, és a mai modern regényekben megszokható pörgős cselekmény itt inkább a klasszikus komoly irodalomra hajaz, azaz lassan bontakozik ki, szerteágazó, és eleinte nem sok összefüggést látunk a különféle cselekmények között. Mintha egyszerre több ember kezdene el kötni egy pulóvert, és egyik sem tudja, mi lesz végül belőle, csak halad a maga útján, míg végül a szemfülesek számára talán kirajzolódik már egy komplex kép.

Emiatt tehát nem árt türelem és némi kor, élettapasztalat a könyv megértéséhez és értékeléséhez, mert a kibontakozás lassú, szerteágazó, és a politikai helyzetek kiértékelése igényel némi történelmi háttértudást, s nem vagyok biztos benne, hogy a burkolt mondanivalója megérthető ezek nélkül. Mert míg Orwell 1984 regényéből akkor is átsüt a mondanivaló, ha nem tornáztatjuk meg különösebben az agyunkat, ez erről a könyvről nem mondható el.

Főszereplőnk, aki eleinte főszakácsként tevékenykedik, hirtelen belekeveredik a kémesdibe, és különféle akciókon szegődünk mellé, hogy mi sem tudva a végkimenetelt vagy az okokat, látszólag értelmetlen feladatokat hajtsunk végre és teljesítsük az értelmetlen parancsokat. De legalább közben a modern, kissé sci-fis technika is megmutatkozik és barátkozhatunk a kémélet árnyoldalaival is. Érdekes egyébként, hogy a végén kifejezetten furcsa irányt vesz a történet, és valami teljesen más bontakozik ki belőle, mint amire az olvasó számít.

Ami idegesített, az a néhol összefüggéstelennek érzett történet és a lényeget illetően túl kevés magyarázat. Úgy éreztem, a végén inkább a sorok között kell olvasnom és saját magamnak magyarázatot találni az eseményekre, bár tény, ami tény, hogy egy sorozat első részéről beszélünk, szóval, ami késik, az nem múlik, remélhetőleg a sorozat második része már összeszedettebb és eseménydúsabb történetszövéssel ajándékoz meg minket.

A kötetet talán inkább férfiaknak és középkorúaknak javaslom vagy attól felfelé, s ezt nem azért, mert bármi brutális lenne benne említve, hanem inkább a pörgősség hiánya és a türelmet igénylő megfogalmazása és stílusa miatt gondolom így. Sci-fik és kémregény kedvelők előnyben.

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 4. Egész jó
Karakterek: Kifejezetten egyik karaktert sem ismerhetjük meg mélységében, ez a történet nem igazán erre koncentrál.
Borító: 7/10 – Hát még magával a borítóval nincs is nagy problémám, de idegesített annak vékonysága és a betűk kis mérete.
+ pont: Az alapötletért.
- pont: A néhol vontatott vagy összefüggéstelennek tűnő részekért.