Virág Emília, akinek tavaly jelent meg urban fantasy sorozatának első és második része, a rendkívül humoros Sárkánycsalogató és Boszorkányszelídítő, ezúttal egy interaktív kiegészítő novellával lepte meg olvasóit. A történet az írónő Facebook oldalán játszódott és íródott, ezúttal azonban már e-bookban is elérhető a szösszenet, amely a Lidércmegálló címet viseli.

 

Könyvajánló Ifjúsági Humor Fantasy Magyar 5Egy hétfő reggel Bencének nemcsak a szörnyű másnaposságával kell megküzdenie, hanem egy beszélő fekete macskával is, aki a négyes-hatos megállójában valami varjútollat követel tőle. Ezután a macska nyomában felszáll egy gyanús fekete buszra a boráros-téri Lidércmegállóban, találkozik a lidérckirály fiával, lincselni készülő falusiak elől menekül, és megjár egy elátkozott mocsarat is. Miután megmenti a vidéket egy őrült boszorkánymestertől, megtanul seprűn repülni, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a lidércek nemcsak a mocsárban, de a mobiltelefonokban is szívesen tanyáznak, úgy dönt: ha még egyszer beszélő állatot lát a városban, nincs az a hét véka arany, amiért vele tartana. Inkább kihívja a tévét és az állatmentőket – ebben a sorrendben.

Értékelés:

Az interaktív regények régebben élték fénykorukat; akkor még könyvben lapozgatós „A”, „B”, „C” stb. végkimenetelű szerteágazó történetet kaptunk, amikor is a döntésünkhöz mérten mindig az adott oldalra kellett lapozni, hogy lássuk, hogyan folytatódik a sztori. Manapság azonban már ez is sokkal egyszerűbb, hiszen Facebook emotikonok segítségével az akár több száz olvasó szavazhat az idő lejártáig, hogyan folytatódjon főszereplőnk kalandja. Igaz, hogy így a párhuzamos kimeneteleket nem ismerhetjük meg, viszont annál szívderítőbb, hogy az író valóban a mi döntésünkre, nekünk írja a történetet.

Így van ez Virág Emíliánál is, ahol a Lidércmegálló II-nél már szavazni lehetett a főszereplő nemére, hivatására, hogy városban vagy faluban játszódjon-e, vagy épp a megjelenő mágikus tárgyak mivoltára is. Az olvasóközönség így már közvetlenül részt vehet a világalkotásban és maga is átérezheti egy író isteni alkotóerejét. :)

Érdekesség, hogy míg a Facebookon napról napra frissített történetet E/1-ben olvashattuk a jól megszokott interaktív regényekhez hasonlóan, a megjelent e-book azonban már átdolgozott, E/3 szemszögben kalandoztatja el olvasóit a nem mindennapi világokba.

Azok, akik már olvasták az írónő korábbi két regényét, bizton tudhatják, mire számíthatnak: a középkori mágikus világ és a modern Budapest keveredésére, bonyodalmakra, boszorkányokra és lidércekre (valamint sok B betűs szereplőre). Ha most Karinthyt szeretném utánozni, akkor nevezhetném az írót „Babits Bihály” után Birág Bemíliának, azért remélem, megbocsájtja nekem ezt a kis humorbonbont, amit nem tudtam megállni. :) Kíváncsian várom a további történeteiben felbukkanó hősök neveit; megvallom, azért őszintén elcsodálkoztam, mikor a Lidércmegálló II. után kutakodva megláttam, hogy ott a főszereplőt Diának hívják, és nem mondjuk, Beának. :)

Egyébként a Lidércmegálló egy nagyon aranyos kis szösszenet, kikapcsoló délutáni történet, amin lehet nevetni és jókat derülni. Bár a másodikhoz még nem volt szerencsém, biztos vagyok benne, hogy unalmas és szomorú napjaimon sort kerítek majd arra is. Mentségemre legyen szólva, hogy az első rész alakításánál magam is szerepet vállaltam a különféle Facebook emotikonok által történő szavazások által.

Bátran ajánlom a novella olvasását az urban fantasyk kedvelőinek, akik szeretnének egy nem túl hosszú, de kedves és könnyed olvasmányt magukénak tudni.

 Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: Az előző kötetekből megismert boszorkány még mindig a kedvencem (nem spoilerezem ide a nevét), és az új szereplőt, Bencét is sikerült megkedvelnem. :)
Borító:  10/10 - Figyelemfelkeltő, és illik az írónő korábbi regényeihez.
Kinek ajánlom: Az urban fantasy kedvelőinek, akik egy könnyed és humoros olvasmányra vágynak.
+ pont: Mert azt kaptam, amire számítottam.
- pont: Néhány részt jobban is ki lehetett volna fejteni, megmagyarázni a vége felé.