Könyvajánló Felnőtt 6 Disztópikus

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a bíróság és a hagyományos igazságszolgáltatás mint olyan, már megszűnt létezni. Ahol a vádlottak bűnösségéről az emberek szavaznak az interneten vagy telefonról. Ahol így viszont virágzik a korrupció, és a gazdagok sokkal több szavazatot engedhetnek meg maguknak. Ahol élő közvetítés foglalkozik naponta többször a vádlottakkal („rabokkal”), és a műsorvezető befolyásolja az emberek véleményét. Mikor valósul ez meg? Kerry Drewery 7. cella című disztópikus regénye egy keserű jövőbe kalauzol el bennünket.

 

 Könyvajánló Felnőtt 6 DisztópikusEgy ​olyan világba csöppenünk, ahol az igazságról és a gyilkossággal vádolt foglyok sorsáról nem kijelölt bírák vagy esküdtszék dönt, hanem a közemberek. Egy televíziós show keretein belül bárki szavazhat, hogy a vádlott ártatlan vagy bűnös. Az ítélet pedig élet vagy halál. A szavazás 7 napig tart, ezalatt a rabok egyre kisebb és egyre szűkebb cellákban várják az ítéletet. Ha eljön a 7.nap és a 7. cella, szembesülnek a sorsukkal. Jackson Paige-et, az egykori TV-reality népszerű sztárját meggyilkolták. A tizenhat éves Martha önként tett vallomást, hogy megölte őt. Az ítélet egyértelműnek tűnik. De vajon valóban ő tette? Ha mégsem, miért vállalta magára a gyilkosságot? Talán az önfeláldozásával akarja leleplezni a romlott és kegyetlen rendszert? Vagy valaki mást próbál védelmezni? Az igazságot csak kevesen ismerik, és csak egyetlen embernek van elég hatalma, hogy nyilvánosságra hozza. Ő Martha szerelme, Isaac Paige… 

13.000.000 néző 
7 nap, hogy kiderüljön: bűnös vagy ártatlan 
1 ember, aki harcol az igazságért 
Élet vagy halál? Légy te a bíró!

Értékelés:

Legutóbb talán A vétkes volt az a disztópikus regény, amit hasonló témában lehetett olvasni.

Aki olvasta azt, a 7. cellánál valószínűleg felidézi majd azt a világot is, hiszen vonható némi párhuzam a két történet között (de persze melyik disztópikus regény ne hasonlítana legalább egy kicsit egy másikra?).

Martha, a főszereplő egészen lehengerlő, erős, női karakter, mégsem esik át túlságosan a ló másik oldalára. Az írónak sikerült megtalálnia azt a remek összhangot, amikor csak egy cérnaszálon múlik, hogy egy főszereplő (nő) már idegesítően karakán, vagy még csak példaképszerűen erős. Jelen esetben az utóbbiról van szó: egy árva, sanyarú sorsú lány, aki harcol a globális igazságtalanság ellen és szembeszáll az elszürkült agyú emberek nézeteivel. Ebből is látszik, hogy ez a regény egy nem is annyira burkolt társadalomkritika, hiszen manapság is egy olyan világot élünk, ahol a média befolyásol és elbutít, ahol az olvasás már nem divat, helyette az agymosásra kiélezett, gagyi tévéműsorok töltik ki mindennapjainkat: Kenyeret és cirkuszt a népnek.

Már tényleg nem sok választ el minket attól, hogy ahogy a regényben is történik, szavazatokkal lehessen dönteni emberek sorsa felől. Talán majd közvetítést is nézhetünk a rabok mindennapjairól, és ez lesz az igazi „demokrácia”. Azt leszámítva persze, hogy ez is a pénzről szól, és a gazdagok több szavazatot engedhetnek meg maguknak.

A regény maga egyébként folytatásért kiált, mert a nagy lelki megnyugvás és igazságtétel elmaradt, úgyhogy csak reménykedhetünk, hogy további kötetekkel ez is eljön majd. Addig is megéri azonban kezünkbe venni ezt a könyvet, és eltölteni pár napot ebben a 7 cellában, hogy megpróbáljunk megálljt parancsolni az emberi butaságnak és kirobbantani egy forradalmat. A kérdés, hogy sikerül-e éket verni a rendszerbe és rádöbbenteni az emberiséget, hogy a demokratikus szó nem ezt az igazságtételt jelenti.

Ez a könyv elgondolkodtató, emésztendő olvasmányt nyújt azok számára, akik szeretik a disztópikus vagy szépirodalmi műfajt, és nem riadnak meg a kritikus gondolatoktól. :)

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: A főszereplő egy igazi példakép karakter. Szerethető, tisztelhető, le a kalappal előtte és a megformálása előtt.
Borító: 10/10 – Nekem nagyon tetszik, figyelemfelkeltő és illik a könyvhöz is.
Kinek ajánlom: A disztópiák kedvelőinek vagy azoknak, akik szeretik az elgondolkodtató olvasmányokat.
+ pont: Mert nagyon a szívemhez nőtt Martha, lehengerlő személyiség.
- pont: Mert folytatásért kiált és igazságtételért.