Könyvajánló 6 Felnőtt Életmód

Tanúsíts önmagad irányában szeretetet és törődést, és találd ki, miként lehetnél önmagad barátja.”
/Teal Swan/

Az önsegítő és önfejlesztő könyveknek nagyon sok verziója, fajtája létezik. Például adottak a pszichológia könyvek; a Csernus féle kemény megmondás és rádöbbenés, mit rontottunk el az életünkben; az optimista látásmód elsajátítása Prof. Dr. Bagdy Emőkétől; vagy egy kicsit már-már a spiritualitás felé vezető önszeretet és öngyógyítás módszere. Utóbbihoz tartozik Teal Swan két könyve: a Hajnal előtti árnyak (Találj rá a mindenen átsegítő önszeretet fényére!) és A teljessé válás folyamata (Hogyan rakd újra össze magad?).

 

Könyvajánló 6 Felnőtt ÉletmódA ​békés erdőségben nevelkedő Teal Swannak olyan gyermekkor jutott, amely távolról sem nevezhető derűsnek. A környező városka tökéletes házai és istenfélő közösségei mögött borzalmak ólálkodtak, és Teal már kicsi korában akaratlanul is magára vonzotta egy szekta figyelmét elképesztően erős érzékszerveken túli képességeivel. Több, mint egy évtizedig szörnyű bántalmazásokat kellett átélnie, míg végül tizenkilenc évesen sikerült megszöknie kínzói elől.

Megmenekülése után erőtlennek és elveszettnek érezte magát, olyan mély lelki sebekkel, amelyekkel nem tudott megbirkózni. Fokozatosan, lépésről lépésre építette ki útját a kétségbeesés sötét bugyrain át az önszeretet pirkadó fényéhez.

A már harminc éves kora előtt a világ egyik legjelentősebb spirituális tanítójává vált Teal ebben a könyvben mindenkinek megmutatja, miként érheti el a helyes önértékelést, amely talán már régóta hiányzik az életünkből. Őszintén leírja, hogyan vájta ki magát az öngyűlölet gödréből, és felvázolja azokat az elképesztő technikákat, amelyekkel te is eljuthatsz önmagad szeretetéhez.

A Hajnal előtti árnyak tartalmazza:

– Teal lenyűgöző és nyers őszinteséggel előadott történetét;

– egy elszánt, köntörfalazás nélküli útmutatót, amely segít kigyógyulni a legmélyebb szenvedésből is;

– átfogó önszereteti eszköztárat valóban hatékony gyakorlatokkal.

Teal átható szavai útjelzőkként szolgálnak a teljes önszeretet felé vezető úton, és sokáig visszhangoznak majd a lelkedben azután is, hogy letetted a könyvet.

Értékelés:

Az igazat megvallva én először a Csernus vonalon indultam el, és még ma is az egyik leghatásosabbnak gondolom az ő látásmódját, módszerét, ez sokak számára talán túl drasztikus, vagy nem tudnak azonosulni vele. Aztán általa megismertem Bagdy Emőkét is, akivel ugyan még nem érkeztem sokat foglalkozni, de igazán elképesztő dolgokat mond például egyik videójában „a boldogság 9 furcsa titkáról” vagy a boldogsághoz vezető útról, vagy arról, mekkora életminőségbeli különbséget jelenthet az, hogy valaki optimista vagy pesszimista módon viszonyul-e a világhoz.

A sors fintora, hogy mind Csernus, mind Bagdy Emőke és most Teal Swan is három különböző ember ajánlásával került a látóterembe (minimális időeltolódással), és mindhárom mondanivaló bizonyos ponton összefügg egymással. Ha ezeket egymás mellé rakosgatom, nemhogy nem ütköznek egymással, de nagyon szépen kiegészítik egymást a különféle módszerek. Megtanulhatjuk Csernussal kinyitni a szemünket és rádöbbeni arra, hogy mi is boldogtalanít minket jelenlegi életünkben, Bagdy Emőkével megtanulhatjuk a feszültségünk feloldását, a helyes világlátás módját, az optimista gondolkodás menetét, hogy hogyan álljunk át rá. És végül Teal Swan segítségével megtanuljuk, hogy hogyan szeressük önmagunkat, hogyan bocsássunk meg önmagunknak, hogyan érezzük át a jelenlegi érzéseinket az elnyomásuk és az elkerülésük helyett, hogyan támogassuk saját magunkat lelkiekben és érzelmileg, hogyan fogadjuk el az aktuális negatív érzéseinket vagy épp a régi hibáinkat, és végül hogyan lépjünk tovább.

Szóval számomra is érdekes, hogy ez a három együtt mennyire egy komplex egészet alkot, és fontosnak tartottam, hogy az értékelésem elejében ezt megemlítsem és összehasonlítsam. Ebben az ajánlásban viszont bővebben Teal Swan Hajnal előtti árnyak könyvéről szeretnék beszélni azon kívül, hogy természetesen említést teszek majd második könyvéről is.

Szerintem nagyszerű segítség azoknak az embereknek ez a könyv, akik nem szeretik önmagukat akár testileg, akár lelkileg, érzelmileg. Sokan nem tudják elfogadni a testüket, nem elégedettek magukkal, vagy éppen az életmódjukkal, kritizálják magukat, életvitelüket, de még a saját érzéseiket is. Mindez abszolút nem az önszeretet felé irányuló út, és belső feszültségeket teremt. Sokan arra sem képesek, hogy este a tükörbe nézzenek (főleg meztelenül), vagy kellemes és szerető mondatokkal támogassák magukat. Teal Swan szerint mindannyiunkban ott lakik egy belső gyermeki én, aki pedig elfogadásra, szeretetre, kedvességre, figyelemre vágyik, amit ha nem adunk meg saját magunknak, valójában olyan, mintha ettől a belső gyermektől tagadnánk ezt meg. Arról már nem is beszélve, hogyha magunkat nem szeretjük teljesen, akkor mások sem úgy fognak látni minket.

Könyvajánló 6 Felnőtt Életmód

Ebben a könyvében azon kívül, hogy az első részben megismerhetjük az írónő saját történetét mintegy kiegészítésképpen – ami bevallom, azért tartalmaz elég furcsa spirituális információkat is -, második részében különféle tanácsokat, gyakorlatokat mutat meg azzal kapcsolatban, hogyan szeressük önmagunkat, és hogyan induljunk el a boldogság útján. Bár nem mindegyik módszert próbáltam ki az említettek közül, 80%-át magamon is teszteltem, és voltak olyan aspektusai, amiket azt mondom, hogy a jövőben is alkalmazni fogok.

(Hadd tegyek egy kis kitérőt most: Bagdy Emőke egyik tanácsa például, hogy ébredéskor, amikor még a jobb agyféltekénké az irányítás, mondogassuk magunkban a mantrát, hogy: „ma szép napom lesz, ma valami gyönyörű dolog fog velem történni.” Ezáltal az agyat erre a hullámhosszra állítjuk, ezért önkéntelenül is keresni fogja a napban az örömet adó eseményeket. Ez a kezdete a pozitív, optimista hozzáállásra való átállásnak.)

Na, mármost, Teal is hasonló gyakorlati tanácsokat ad. Csak, hogy kiemeljek párat, például egész jó ötletnek tartom esténként a tükör elé állni, és elmondani magunknak, hogy mennyire szeretlek, XY, milyen szép vagy, szép a szemed, vagy bármiféle pozitív dolgokat sugározni magunk felé. Sok öngyűlölő ember ezt nem tudja megtenni, pedig fantasztikus a hatása, és az ember egyszerűen egy hihetetlen nagy pozitív töltettel fekszik le aludni. (A fentebb említett módszerrel pedig pozitívan is ébred).

Ezen kívül Teal ajánlására felsorolhatjuk a pozitív tulajdonságainkat, vagy írhatunk magunknak egy ún. „szerelmes” levelet. Ez egy olyan levél, amelyet magunknak írunk, és mindazt leírjuk benne, amit hallani szeretnénk. Például, hogy mennyire "büszke vagyok rád", "nagyon szeretlek", "mindig melletted leszek", "felnézek rád", stb. Higgyétek el, tudom, bután hangzik, de nagyszerű érzés volt számomra megírni ezt a levelet, és biztos vagyok benne, hogy nehezebb napjaimon fantasztikus érzés lesz visszaolvasni.

És most hadd beszéljek arról a módszerről, amely leginkább elnyerte a tetszésemet, és amely nem csak ebben a könyvében bukkan fel, hanem A teljessé válás folyamata c. könyvében is, és nem csak ő alkalmazza, hanem sok más pszichológiával foglalkozó szakember is. Ez az ún. belső gyermek gyakorlat. Ennek is többféle változatát olvastam már, és hihetetlen, de pár héttel azelőtt hallottam először róla, hogy Teal Swan könyve a kezembe került, és akkor próbáltam ki először, aztán tessék: megint szembejön. (Véletlen?). Az egyszerűsített verziója szerint (saját szavaimmal élve) például elképzelünk magunknak egy biztonságos helyet, bárhol a világon. Akár lehet egy kert, egy óceán partja, egy mező, egy vityilló, egy kunyhó. Akár mágikus kapukkal, varázslattal, bármivel teli. Úgy, hogy közben elképzeljük az illatokat, a hangokat, a madarakat, állatokat. Egy olyan hely, amit az elképzeléseink szerint alakítunk vagy rendezünk be, és a későbbiekben bármikor módosíthatunk. Aztán elképzeljük gyermeki énünket ebben a menedékben. Aztán bemutatkozunk neki, és beszélgetni kezdünk vele. Például elmondhatjuk, hogy mennyire szeretjük, mennyire sajnáljuk ezt vagy azt, amit azóta tettünk, biztosítsuk róla, hogy mindig mellette leszünk, mindig számíthat ránk, bármi is történjen, stb. (Ezt egyébként egy régi önmagunk felé intézett bocsánatkérő levéllel is ki lehet egészíteni). Töltsünk időt ezzel a gyermekkel, önmagunkkal.

Könyvajánló 6 Felnőtt Életmód

Először nem gondoltam, hogy ez bármilyen érzelmet ki fog váltani belőlem, de mikor pár hete megcsináltam ennek még egyszerűbb verzióját, sírtam és nevettem egyszerre. Aztán másodszor-harmadszor már egyre jobban élveztem. Beszélgettem a gyerekkel, tanácsokat kértem tőle, játszottam vele ésatöbbi. Ráadásul ez a belső menedék egy olyan dolog, ahová bármikor vissza lehet térni, ha éppen belső nehézségekkel küzdünk.

Visszatérve a könyvre/könyvekre, mindkettő arra is megtanít, hogy a fájdalmas érzéseket ne elkerülni próbáljuk, hanem megérteni. Olyan ez, mintha a belső gyermek sírna, mi pedig csak odavetnénk, hogy „lépj már túl ezen”. Nem pont a legjobb megoldás. Amikor valami miatt rosszul érezzük magunkat, fontos megértetni magunkkal, hogy rendben van, hogy így érzünk, és értsük meg magunkat. Azzal, hogy az érzést elfogadjuk, nem menekülünk előle, nem lesz annyira fájdalmas és hamarabb tovább áll. Minden esetre, ha nem is hiszünk az ilyesmiben, azért egy próbát megér, nem?

Szóval, a Hajnal előtti árnyak az önszeretet útját mutatja meg, hogy szeressük önmagunkat úgy, ahogy vagyunk, ne irigyeljünk másokat, mert más nem lehet a mi életünkhöz mérce, fogadjuk el magunkat és ahol tartunk, és tűzzük ki célként a boldogságunkat. És gyakran kérdezzük meg magunktól: „Mit tenne most olyasvalaki, aki szereti önmagát? Én ezt úgy is fordítanám, hogy: Mi tenne most engem boldoggá?

A jó hír az, hogy te magad is begyógyíthatod a sebeidet. A teljessé válás folyamatasorsfordító utazásra hív, amelyen felderíted önmagadat, és visszaszerzed elveszett részeidet annak érdekében, hogy ismét örömteli életet élhess. Többé nem nyomorít meg a múlt, és nem rémít meg a jövő.

A teljessé válás folyamata c. könyv pedig segít feldolgozni a múltbeli traumákat, elfogadni a fájdalmas érzéseket és elindulni apró, de biztos léptekkel a jobbulás felé.

Először a Hajnal előtti árnyak olvasását ajánlom bárkinek! Aki nem szereti a spirituális dolgokat, vagy csak magára a feladatsorra szeretne koncentrálni, az nyugodtan kihagyhatja az első részt, amely Teal életéről szól, hogy rögvest belekezdjen a folyamatba, a gyakorlati részbe. Mint említettem, szerintem nagy segítség lehet azoknak, akik nem szeretik önmagukat vagy nem elégedettek önmagukkal, akik boldogtalanok, nem találják az életcéljukat, tanácstalanok, vagy csak szeretnék megismerni, fejleszteni önmagukat.

//Megj.: A szokásos pontozást most kihagyom, mert ez esetben nem látom értelmét. :) A könyvre egyébként 6 pontot adok a saját 7 pontos rendszeremből, azaz "Kedvencek között."//