5 Könyvajánló Fantasy Romantikus Sorozat Ifjúsági Young Adult

Mi történne a mesékkel, ha a hercegnő és a herceg végül nem váltanának csókot, és nem úgy végződne a történet, hogy boldogan éltek, amíg… Mi történne, ha a mesebeli lányok rádöbbennének, hogy egyedül is képesek boldogulni a világban, és semmi szükség a büdös, önző, érzelemmentes férfiakra? A Jók és Rosszak iskolájának első kötetéről már volt alkalmam írni nektek, ezúttal a második része került a kezembe.

 

5 Könyvajánló Fantasy Romantikus Sorozat Ifjúsági Young AdultSoman ​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték… 
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott. 
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez? 
Soman Chainani különleges világot teremtett. A Newbery-díj legutóbbi jutalmazottja, Ann M. Martin „páratlan mesének” nevezi, amely „csupa romantika, varázslat, humor és rejtvény. Legszívesebben egyhuzamban olvasnánk végig.”

Értékelés:

A történet ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Agatha és Sophie boldogan élnek Gavaldonban, mígnem Agathának elkezd hiányozni szíve hercege: Tedros. Ekkor visszakerülnek a varázsvilágban, csakhogy a meséjük (majdnem) vége megváltoztatta a Jók és Rosszak iskoláját, sőt, Agatha választása az egész mesevilágot megrendítette. A hercegnők „kilakoltatták” csalfa, mihaszna hercegeiket, akik viszont így mind az immár a Lányok iskolájának kapuit döngeti. Egyetlen céljuk: megölni Sophie-t. Vajon hogyan tud a két barátnő kikecmeregni ebből a helyzetből? És Sophie, aki Gavaldonban végre ismét rátalált a jobbik énjére, képes megőrizni magában a fényt, vagy ismét gonosz banyává változik? Agatha vajon megbízhat benne? És, ha csak egy választás lehetséges, kihez húz majd Agatha szíve?

Nem kevesebb kalandba keveredünk most sem, mint az első résznél, ráadásul, ahogy azt előre sejteni lehetett, végre Sophie is rendesen kibontakozik a történetben. Kicsit jobban megismerjük őt, minden tette ellenére végre ő is közelebb kerül hozzánk, s ezzel együtt Tedros is megmutatja az olvasóknak sebezhetőbb hercegi mivoltát.

Bár egy kicsit egy amolyan feminista világképbe csöppenünk bele, azért végig ott motoszkál a gondolatainkban, hogy mi is lenne a helyes megoldás. Végre nem háborúznak a jók és a rosszak, nincsenek ilyen értelemben vett oldalak, cserébe viszont a lányok és fiúk állnak egymással szemben. Míg a lányok végre öntudatra ébredtek, a fiúk sértett önérzetükkel háborúra készülnek.

Figyelemreméltó a karakterek jellemfejlődése, kiváltképp a fentebb említett Sophie és Tedros személyisége bontakozik ki jobban. Érdekes, hogy ebben az új világban mennyire elmosódnak a határok, és néha már mi magunk sem tudjuk, hogyan is kellene alakulnia a történetnek. Én tiszta szívből remélem, hogy a harmadik rész mindenkinek megnyugvást hoz majd, és olyan befejezést kapunk, ami méltó lesz ehhez a meseszerű történethez.

Fondorlatos, kalandos és elkápráztató.

Más molyok véleményei:

"Akadtak benne más történetekből megismert dolgok (átváltoztatás, emlék átélése), de még mindig egyedinek tartom az író stílusát! Valahol egyetértek a regény mondanivalójával – felnőttként gyakran választanunk kell a párunk vagy a barátaink között –, de tetszett, hogy sikerült egy ennyire jó sztorit írni köré."

"Röviden: ez a történet még mindig magával ragadó. Talán már elmúlt az első részben kapott újdonságérzet a téma iránt, de nem múltak el a kalandok, az izgalom, vagy a fantáziánk megmozgatása ezzel a szövevényes, pörgős, izgalmas cselekményszállal. Romantikus, lényegre törő, tele van párbeszédekkel, humorral és olyan mesés elemekkel, amit mindegy, hogy éppen hány éves vagy, akkor is szeretni fogod. :)"

"Hűűű, azt a mindenit neki! Ez igen, pont, ami hiányzott az első részből, most ebben a második részben meg volt: ármány, akció, titkok, leleplezés. Egyetlen szóval jellemezném ezt a kötetet: FANTASZTIKUS, ezt mindenkinek olvasnia kell! 
A történet végig nagyon pörgött, tele volt újabb ás újabb fordulatokkal. Amint az egyik különös órán túl voltunk jött a másik. Egészen a Mesetlonig, ahol minden a feje tetejére fordult és mindenre fény derült."

 Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: Sophie végre kibontakozott, erre nem számítottam tőle. De fejet hajtok előtte!
Borító: 9/10 – Illik az első részhez, bár a lányok arca (a hercegével ellentétben) még mindig nem válik kedvemre.
Kinek ajánlom: Azoknak, akik olvasták az első részt – fantasy, romantikus műfaj kedvelőinek.
+ pont: Mert Sophie sok meglepetést tartogat a történetben.
- pont: Mert néhol egy kicsit ellaposodott a történetvezetés.