Könyvajánló 7 Felnőtt Young Adult Disztópikus Sorozat

Könyvajánló 7 Felnőtt Young Adult Disztópikus SorozatA Tűzpróba után úgy tűnik, az őrült hajszának vége. De Thomas biztos benne, hogy nem bízhat a VESZETT-ben. Hiába állítják, hogy nincs több megtévesztés, hogy a Próbák nyomán már minden szükséges információt megszereztek, és most Thomas és társai visszakaphatják az emlékeiket, hogy végrehajthassák az igazi küldetésüket. A csapat tagjaitól várják ugyanis, hogy létrehozzák az emberiséget fenyegető halálos vírus ellenszerét. Csakhogy Thomas sokkal több mindenre emlékszik, mint a VESZETT vezetői hinnék. Hazugságokkal többé nem mennek semmire. Ám a dermesztő igazság jóval veszélyesebb, mint azt Thomas valaha gondolta volna. A csapat újabb gyilkos kalandra vállalkozik, hogy kifürkéssze a VESZETT legnagyobb titkát. Menekülésük során tomboló Buggyantakkal és profi fejvadászokkal kell megküzdeniük, majd egy titkos szervezet csap le rájuk. Milyen árat kell fizetniük azért, mert a saját kezükbe vették a sorsukat? Túlélheti-e vajon bárki a Halálkúrát?

 

Értékelés:

Mindenekelőtt azt kell leszögeznem, hogy az előző két résszel ellentétben ezt a könyvet egyszerűen nem lehet csak úgy egy csapásra elolvasni, legalábbis nekem nem sikerült. Emészteni kell, gondolkodni, és az a sok hatás, ami a könyv olvasása során ért, mindig arra késztetett, hogy félretegyem kicsit. Az már egészen biztos, hogy nem ajánlanám a megjelölt (16-os) korosztály alatt, hiszen a könyvek a leírásaik miatt egyrészt sokkal szemléletesebbek (szerintem), mint a filmek, nagyobb hatást gyakorolnak az emberre, és annyi biztos, hogy ebben a könyvben nincs híja az akciódús, brutális, elszomorító és felkavaró „jeleneteknek”.

Anélkül, hogy nagyon spoilereznék, elárulhatom, hogy volt olyan rész, ahol abszolút nem értettem egyet Thomassal (a végére persze igen), de olyan rész is volt, ahol csak hüledeztem, mérges voltam, és nem akartam tovább olvasni – mindezt persze csak dacosan duzzogva, hiszen nyilván nem hagytam félbe, kíváncsi voltam a történet végére. Ami a karaktereket illeti, itt 100%-ban Thomas kerül a középpontba, Minho és Newt alig-alig szerepel (amikor igen, annak sem örültem, de majd meglátjátok), ráadásul a történet egyik csavarát illetve szerintem még jobban is jártam azzal, hogy végre-valahára megkedveltem Thomast. Már nem akar annyira nagyzolni és „mindent jobban tudni”, egy megbízható vezető válik belőle, akihez adott esetben én is szívesen csatlakoznék. Kiderül az előző részek vonatkozásában, hogy miért Ő az igazi vezető. Még több agyament buggyanttal találkozhatunk, gyilkosságok és halálesetek tömkelegével, háborúval, fegyverropogással, és egyéb szörnyűségekkel, amikor senkiben sem lehet megbízni. Megismerjük a Perzseltföldön kívüli "normális" életet, hogy élnek az emberek "manapság", megtudjuk, mit csinálnak a fertőzöttekkel, hogy néznek ki a városok, mi a felépítésük, és mire kellennek pontosan az immunisak, hányan vannak, és milyen szerepet töltenek be a világban.

Tulajdonképpen ez a trilógia (ha az előzménykötetet most még nem veszem bele) három részen át egyre jobban ível a brutalitás felé, és a harmadik részt olvasva úgy éreztem, az első ehhez képest tiszta Paradicsom, és az Útvesztő nem is volt annyira szörnyűséges. Nekem leginkább az első rész tetszett ezáltal a legjobban, és biztos vagyok benne, hogy sokan ugyanígy vannak ezzel, ugyanakkor így teljes a történet.

Sajnos azt kell, mondjam, lesznek, akik hiányozni fognak, de legalább a történet még olyan szempontból nem ér véget, hogy elolvashatom az előzményeit (Halálparancs).

Továbbra is feltétlenül tudom ajánlani férfiaknak, azoknak, akik olvasták az előző részeket, és alig várják, hogy mindenre fény derüljön (ebben nem fognak csalódni, mert mindenre választ kapnak), akik nem riadnak vissza a brutális történésektől - igen, még a második részt is túl lehet ilyen szempontból szárnyalni.

Pontozás:
Egyedi besorolásom:  7. Number One (Kedvenc sorozataim egyike)
Történet: 8,5/10
Karakterek: 8/10
Borító: 10/10
Kinek ajánlom: Akik olvasták az előző köteteket, szeretik az akciót, nem riadnak vissza a gyilkosságoktól és halálnemektől.

+ pont: Jól felépített történet, mindenre fény derül, akciódús.
- pont: Egy kissé nyomasztó azért ez a harmadik rész.

Könyvajánló 7 Felnőtt Young Adult Disztópikus Sorozat