Könyvajánló Sorozat 7 Young Adult Felnőtt Disztópikus

Könyvajánló Sorozat 7 Young Adult Felnőtt DisztópikusAz Útvesztő-sorozat második kötete. 
Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb titokzatos kalandnak, még kegyetlenebb kísérletnek néznek elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Az Útvesztő ugyancsak szenzációs bestsellerré lett folytatásában Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Kalandos útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Halvány fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk… 
James Dashner, a világszerte óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt sorozat köteteinek száma utóbb négyre nőtt, ahogy a Sziklás-hegységben élő szerző gyermekeinek száma is. Az Útvesztő és folytatása, a Tűzpróba írója amúgy nem nagy barátja a számoknak, pedig eredetileg könyvelőként dolgozott. Most viszont rendkívül hálás azért, hogy történetek írásából élhet, és úgy tartja, nála nagyobb mázlista kevés van a világon.

 

Értékelés

Könyvajánló Sorozat 7 Young Adult Felnőtt DisztópikusRögvest az első rész olvasása után kezdtem bele a második kötetbe. Még mindig lebilincselő és magával ragadó, bár nekem néhány rész talán kicsit vontatott volt a sok menetelés (azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, hogy a próbáknak közel sem lett vége). Ezt leszámítva azonban tetszett, nem sokkal, de kicsivel többet megtudunk az első részhez képest. Ami nem tetszett benne, hogy hiányoltam Minhot és Newtot, amikor sokfelé szakad a csapat a történet különböző részein, és mivel ők a kedvenceim, jobban örültem volna, ha többet olvashatok róluk. 

Ezúttal azonban teljesen Thomasra terelődik a hangsúly. Szerepet kap egy-két szerelmi szál is, bár nekem okozott némi nehézséget, hogy kibogozzam, Thomas végül is kibe szerelmes, vagy ki iránt táplál csak baráti érzelmeket, és erre mai napig nem sikerült rájönnöm, de ez a rész nem volt kifejezetten zavaró. Az előző kötethez képest, ami még kicsit lazább volt, itt már mindenképpen indokolt a 16-os karika; a halálnemek, sérülések leírásának brutalitása profi, de nem ajánlanám gyerekek kezébe, mindazonáltal biztos vagyok benne, hogy 15-16-on felüli fiúk, férfiak rendkívül izgalmasnak találják majd ezt a harcolós, „katonás” részt, a tesztek folytatódását, a „változókat”. Kicsit közelebbről is megismerhetjük a „buggyantakat”, azaz a világ elzombult társadalmának egy részét, elég ijesztő.

Ami a filmet illeti, nekem nagy csalódás volt, végig sem néztem kifejezetten, olyan szinten eltér a könyvhöz képest a cselekménye, hogy úgy érzem, csupán a főbb vonalakat tartották meg, mindent mást teljesen megváltoztattak a történetben, ráadásul a filmből előre sokkal több mindent megtudhatunk, mint a könyvből, az első résszel ellentétben egyáltalán nem adja vissza annak különös, hátborzongatóan félelmetes hangulatát. Olyan szereplők és történések is vannak a filmben, amik az eredeti történetben, a könyvben nincsenek.

Könyvajánló Sorozat 7 Young Adult Felnőtt DisztópikusNem tudom miért, a könyv olvasása folyamán - talán a karakterek egymástól való ideiglenes elszakadása miatt - kicsit olyan érzésem lett, mint mikor a Gyűrűk Urát olvastam, és alig vártam, hogy ismét találkozzanak, próbáltam gyorsan olvasni, hogy minél hamarabb információt nyerjek a kedvenceimről, megtudjam, mikor mi történt velük. Azt hiszem, ez is annak a jele, hogy lekötött a történet, és mindenképpen érdekel a folytatás. Remélem, az utolsó részben együtt maradnak a szereplők, és szemmel tarthatom Minhot és Newtot is, ámbár erre nem mernék mérget venni, sőt.

Ami Teresát illeti, ebben a könyvben minden, csak nem szimpatikus. Tény, hogy nekem már legelőször sem volt kifejezetten a szívem csücske, de ezután a kötet után szerintem már nem is lesz. Hogy Thomas miért kötődik hozzá ennyire, azt nem tudom megérteni, azt leszámítva, hogy gyerekkorukban együtt töltöttek pár évet – de hisz arra úgysem emlékeznek. Talán azért, mert ő (volt) az egyetlen lány a történetben?

A próbák folytatása meglehetősen eredeti, megtudjuk, mi történt a világban, hogy néz most ki majdnem az egész, milyenek a „buggyantak”, akiket elkapott a vírus, és milyen hatással van a festőzés, „kitörés” az emberekre, milyen az átmenet stb. Főszereplőink most már legalább tudják, hogy ez az egész egy teszt, egy próbatétel, de a miértekre nem kapunk egyenes magyarázatot.

Még mindig a kedvenceim között van a könyv, de még hátravan a harmadik és az előzménykötet, így mondhatom, hogy az összterjedelmét tekintve igencsak hosszúra nyúló olvasmányélményt nyújt. Tudom ajánlani még mindig a disztópikus történetek kedvelőinek, férfiaknak mindenképp, de nőknek is, akik nem dugják a fejüket a takaró alá a véres részektől. :)

Pontozás:
Egyedi besorolásom:  7. Number One (Kedvenc sorozataim egyike)
Történet: 9/10
Karakterek: 8,5/10
Borító: 10/10 – A filmes borító van meg, szépen illeszkedik a sorozat és a kiadó többi könyvéhet, ugyanazt tudom róla elmondani, mint az előző kötetről, jó minőségű, hajlékony borító ajándék könyvjelzővel és a legjobb félfamentes papírral.

+ pont: A sorozatért magáért.
- pont: Egy kissé vontatott volt pár rész, és nem történt túl sok minden lényegi dolog benne.

Könyvajánló Sorozat 7 Young Adult Felnőtt Disztópikus