Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

Magyar képes krónika, amely már a külföldi könyvpiacon is felcsillanni látszik. A Királyok és keresztek akár képregénynek is titulálható keményborítós, rajzait tekintve igazi műremek, amelynek alaptörténete egészen Imre herceg korába nyúlik vissza.

 

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5Az ​Úr 1030.-dik esztendeje, valahol a Mosoni-lápon, a Magyar Királyság területén

A dicső Német-római Birodalom fényes páncélú lovagjai végleg beleragadtak az ingoványba. Talán mégsem kellett volna felrúgni a harminc éve tartó békét a magyarokkal néhány koszos, határmenti faluért. De azt már a dicső II. Konrád császár mégsem hagyhatta szó nélkül, hogy István magyar király bejelentette igényét a Bajor Hercegség trónjára, felesége, Bajor Gizella jogán. A legnagyobb európai uralkodó seregeivel betört a Magyar Királyságba, hogy behódoltassa elszemtelenedett szomszédját. De a háború nem alakult a németek tervei szerint.

A Királyok és keresztek egy történelmi tényeken alapuló, kalandos, izgalmas történetet mesél el színpompás képekben és egyedi módon archaizáló, de a mai ember számára is olvasható szöveggel.

A gyönyörű kidolgozású, látványos csatajelenetekről olyan történelmi személyiségek elevenednek meg, mint Imre herceg, a magyar trónörökös varég testőrsége élén, Pietro di Orseolo, a száműzött olasz nemes velencei lovagjaival és Tonuzoba, a nyakas besenyő törzsfő.

A kiadványhoz ingyenes mobil-applikáció is tartozik, melyből számtalan további érdekesség is megismerhető a magyar könnyűlovasságról, a német lovagokról, a szereplőkről és a helyszínekről.

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

Értékelés:

Bár maga a képregény, mint olyan, lekicsinylőnek hathat, pláne egy ilyen kiadvány esetében, amely A/4-es nagyságával, keményborítójával, saját mobil applikációjával bőven kiemelkedik a képregények világából, nem véletlenül szerepel inkább rajta, hogy „Képes krónikák”. Külön érdekessége (azon kívül, hogy a későbbiekben társasjáték is készül majd belőle)...

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

hogy a modern technikát ötvözve a hagyományos könyvformával, bizonyos oldalakra mozgatva okostelefonunk vagy tabletünk képernyőjét a hozzá tartozó applikáció segítségével a szemünk előtt elevenedik meg 3D-ben az egyes - a történetben szereplő -, helyek, várak, emberek képe.  És ha nem lenne elég egy képregény által nyújtott szövegmennyiség, ezáltal az alkalmazás által plusz információkat is nyerhetünk az adott történelmi korral, személlyel vagy akár hadviseléssel stb. kapcsolatban. Személy szerint egyébként először a komplett átlapozását és elolvasását ajánlanám a könyvnek, s csak utána az extra információkban való elmerülést, ugyanis a történetet és a beleélést a folyamatos telefonozás igencsak megtörheti/megzavarhatja.

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

Mindezzel a technikai extrával kiegészülve tehát egyébként egy jól kidolgozott, komplex művet kapunk, ámbár természetesen a regényekhez szokott olvasóközönség nyilvánvalóan hiányolhatja belőle a barokkos körmondatokat és azt az érzelmi töltetet, amelyet csak a regényforma tud számunkra nyújtani. Azok számára viszont, akik értékelik a képi megjelenítést, minőségi ábrázolást, profi grafikai munkát, biztos, hogy rendkívül értékelendő lesz ez a szépen megszerkesztett kiadvány, és méltán hű dísze lehet puritán könyvespolcunknak.

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

A történet egyébként (ámbár ez a fülszövegből is kiderül), István király, avagy fia, Imre herceg idejére kalauzol el minket, s megismerhetjük nemcsak őket, de többek között II. Konrád német-római császárt és fiát, Henrik herceget, valamint Orseolo Péter száműzött velencei nemest s egyben későbbi királyunkat is. Cselek, háborúskodás, békekötés, csaták.

 Ennél már csak akkor lennék elégedettebb, ha egy külön kis füzetkébe kicsit bővebben is megkaphatnám a történetet, persze nyilvánvaló, hogy most csak a regényfanatikus beszél belőlem, de még így is elvarázsolt a megjelenítés. Bár mint mondtam, engem zavart közben a telefonozás, talán én még nem vagyok felkészülve rá, hogy a modern eszközöket kombináljam az olvasás hagyományos élvezetével, biztos vagyok benne, hogy ez a kiegészítés sokak számára értékelendő pluszt ad a könyvhöz. Ezen kívül pedig örültem volna még vastagabb terjedelemnek, de hát ami késik, nem múlik, (hiszen reméljük, lesz folytatása) és igencsak látok potenciált a dologban, hiszen valami egészen új dologgal rukkoltak elő a készítők, amely megfelelő reklámkampánnyal (és szerény véleményem szerint a társasjáték elkészültével) nem csak a képregényfanok világába robbanhat be és vetheti meg lábait.

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

Akiket tehát érdekel ez a történelmi kor, esetleg szeretik a képregényeket vagy unblock az igényes nyomtatványokat, esetleg felfedezőútra indulnának ezen a területen is, merem ajánlani ezt a kötetet, hiszen a műfaj épp megint felemelkedőben van, s ez a gyöngyszem már a külföldi képregény rajongók figyelmét is felkeltette.

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: 8/10 – Hát, egy képregény esetében nem igazán beszélhetünk karakterábrázolásról (hacsak nem a szószerinti értelemben), vagy jellemfejlődésről, mindazonáltal értékelhető az egyes szereplők megjelenítésének, azaz a rajzoknak a minősége.
Borító: 10/10 – A belső illusztrációkhoz illő, egyébiránt A/4 méretű, keményborítós kiadvány.
+ pont: A megrajzolásért és a kivitelezésért.
- pont: Örültem volna nagyobb terjedelemnek.

Könyvajánló Képregény Magyar Sorozat Történelmi Háborús Felnőtt 5