Könyvajánló Manga 4 Romantikus

A mangák (japán képregények) fénykorukat Magyarországon a kétezres években élték igazán. Bár az akkori fiatalság (a mai harminc körüliek) még televíziós csatornán nézhette az animéket (japán rajzfilm), manapság erre már csak az interneten van lehetőség rajongók által készített feliratokkal. Megjelent azonban még azokban az időkben jó pár manga a magyar kiadóknál is, amelyek még a mai napig könyvespolcaink díszei lehetnek. Ez a műfaj azonban korántsem a gyerekek, mint inkább a tinédzserek és fiatal felnőttek igényeit szolgálja ki. Sok részükben megjelenik az erőszak vagy a szexualitás is, mindazonáltal Japánban még mindig milliók rajonganak az animékért és a mangákért.

Hinako Takanaga: Vázlatok című mangája a sónen-ai (boy’s love) műfaj egyik képviselője, amely a fiúk/férfiak közti szerelmet, érzéseket helyezi a középpontba.
(Manapság egyre több ilyen könyv is kikerül a piacra, úgy, mint a Simon és a Homo sapiens-lobbi, de a világszerte ismert Girl online című könyvben is felbukkan egy meleg mellékszereplő.) Az irodalomnak ezen mellékága többnyire a fiatal lányok körében elterjed, mindazonáltal ezen manga és ismertető elolvasását 16 éven felülieknek ajánlanám.

 

Könyvajánló Manga 4 RomantikusNagi részmunkaidőben egy képzőművészeti iskolában áll modellt, és egy idő után észreveszi, hogy az egyik diák intenzíven figyeli őt. Kaji elég barátságosnak tűnik, Nagi mégsem meri elárulni neki legféltettebb titkát… Vajon Kaji elfogadja úgy, ahogy van, vagy Naginak ismét csak elutasításban lesz része? 
A címadó történet esetlen párocskájának humoros kalandjai mellett egy keserédes első szerelem emlékei is megelevenednek előttünk, majd pedig megtudhatjuk, vajon a hullócsillagok tényleg valóra váltják-e az emberek kívánságait, és elhozzák-e az igaz szerelmet…

Értékelés:

A teljesség igénye nélkül talán a leghíresebb képviselők a sónen-ai/yaoi* manga/anime témában a Gravitation, a Junjou Romantica vagy a Loveless, de az igazi rajongók kapásból húszat is fel tudnak sorolni. Magyarul azonban ezek közül nem túl sok látta meg a napvilágot, így hát már Hinako Takanaga a Fumax jóvoltából magyarul is megjelent mangáját, a Vázlatokat már csak ezért is érdemes a fanoknak beszerezniük.

A Vázlatok alapvetően több kis történetet fűz össze, melyek közül némelyiket két szemszögből is végigolvashatunk. A mangaka a végén az alábbiak szerint nyilatkozik ezekről:

„Vázlatok (1-4. fejezet)

Ezt a történetet hihetetlenül régen rajzoltam. A Rutile Sweet csak évente kétszer jelenik meg, így rengeteg idő telt el a fejezetek között. Mivel a rajzstílusom önmagában elég ingadozó, mindegyik fejezet úgy néz ki, mintha különálló történet lenne. Az egyetemen elsősorban olajfestékkel dolgoztam, úgyhogy ez a történet felidézte bennem a régi szép időket. Zárójelben, Kaji-san festményének alapja a saját stílusom volt.

Az első szerelemről

Ahogy említettem, az első szerelem volt a témája annak a számnak, amibe ez a történet készült, ezért úgy gondoltam, egy olyan szerelemről fogok írni, ami nem teljesült be. Ha jobban belegondolok, valószínűleg ez az első alkalom, hogy ilye drámai történetet alkottam. Amikor kijelölték az első szerelem témáját, lehet, hogy azért gondoltam elsőként egy beteljesületlen szerelemre, mert gyakorlatilag nincs szerelmi életem?...

Kívánj egyet!

Ezt a rövid történetet egy másik kiadó számára készítettem. A hullócsillagokat övező hiedelem elég nevetségesnek tűnhet, de igyekeztem gyönyörűvé és szívhez szólóvá tenni… hehe!

Az első szerelemről 2.

Ezt a történetet kifejezetten a kötet számára készítettem. Toritan olyan tragikus és sajnálatra méltó karakter, hogy próbáltam egy kicsit jó útra terelni a sorsát… hogy aztán végül tízszer olyan tragikus legyen! Egyébként, hogy még jobban összekössem a két fejezetet, ezúttal Kamota beszél az első szerelméről… bár azt hiszem, nem túl reális, hogy egy olyan srácnak, mint Kamota olyasvalaki legyen az első szerelme, mint Tori-tan. Ha ezt bárkit zavar, tegye oda „Az első szerelemről” után, hogy „egy fiú iránt”.”

Így bár nem egy komplett történetet kapunk, hanem egy több kicsit, azért le a kalappal, hogy Takanaga pár oldalban is képes volt nem csak történetet mesélni, hanem életérzéseket átadni: a fiatalságról, viszonzatlan szerelemről, de még a művészetről is.

Személy szerint mondjuk lehet, hogy jobban örültem volna, ha egy konkrét történetet olvashatunk végig sok-sok oldalon át, de így legalább több élményt kaphatunk egy „áráért”. Érdekes, hogy a művészeti mellékzöreje ellenére sem a Vázlatok volt a kedvencem a szösszenetekből, hanem inkább az Első szerelemről c. rész volt az, amelyik inkább képes volt megfogni – már csak a két nézőpont miatt is. Talán azok a karakterek voltak leginkább kidolgozva, míg a Vázlatokban inkább idegesítőnek találtam az „uke”** Sasahara stílusát. Ezzel ellentétben az Első szerelemről Tori-tanja és Kamotája egy kicsit komolyabbnak tűntek, kevesebb „ripacskodással”.

A manga rajzolása egyébként kiváló, akad benne egy-két igazán jól sikerült profilkép. A kicsit túlságosan romantikus felhang miatt azonban talán Takanaga inkább a rajzolásban, mintsem az írásban és történetmesélésben kiemelkedő.

A mangát 16 éven felülieknek ajánlom, a sónen-ai kedvelőinek. Lányoknak vagy homoszexuális fiúknak.

*(megj.: A sónen-ai inkább a fiúk közötti érzésekre koncentrál, míg a yaoi középpontjában a fiúk közti szexualitás áll. Előbbi jellemzően 16+, míg utóbbi 18+ jelölésű)

**(megj.: Uke: a sónen-ai/yaoi mangákban a lányosabb fiú megjelölése).

Más molyok véleményei:

„Ez de édes volt! Alapvetően szerintem túl csöpögős lett volna nekem, de valahogy most illett a hangulatomhoz és nagyon tetszett. 
Ötletem nem volt, hogy ez több külön történet, így a második rész eléggé meglepetésszerűen ért és csak néztem, hogy ez most az egyik srác múltja? Aztán persze leesett, hogy teljesen más történet.
Az első történet, a Vázlatok nagyon tetszett, nem bántam volna, ha az ő történetükről szól az egész manga.”
Krenai

„Élvezetes volt, szép rajzokkal. Nem igazán szeretem a slice of life típusú mangákat, de ez tetszett. :) Lehet hogy pont azért, mert nem hetero párokról van szó.”
vadooc

„Örültem, hogy ettől a mangakától adtak ki yaoit. Olvasom egy másik művét, szeretem a rajzolási stílusát, és a humorát is.”
Mes

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 4. Egész jó, tetszett
Karakterek: Elég sok szereplő felbukkan a mangában, és nem mindegyik nyeri el egyből a tetszésünket, de voltak benne szerethető szereplők. :)
Borító: 9/10 – Engem egyből ez fogott meg. Egyébként is imádom a művészetet, de ez egy jól sikerült borító.
Moly.hu-n elért százalék: 85%
Kinek ajánlom: A mangák, azon belül a sónen-ai/yaoi kedvelőknek (boy’s love). 16 éven felülieknek!
+ pont: Mert nagyon tetszett a rajzolása, és némelyik történet igazán elgondolkodtató volt.
- pont: Én is szívesebben olvastam volna inkább egy történetet, mint sok kicsit, de azért mindegyikben megvolt az, ami miatt egy önálló történetté válhatott.