Könyvajánló 4 Romantikus Felnőtt

Valószínűleg így karácsony közeledtével már mindenki azon gondolkodik, mivel lepje meg szeretteit az ünnepekre. Azoknak a könyvmoly hölgyeknek, akik szeretik pl. Katie Fforde könyveit vagy a full romantikus történeteket, az ideális választás idén talán a Könyvesbolti szerelmek lesz.

 

Könyvajánló 4 Romantikus FelnőttEmilia ​az apja halála után átveszi a kisvárosi könyvesbolt irányítását, és a nyakába szakadó adósság ellenére az életében valami varázslatos veszi kezdetét: mert aki belép az üzletébe, azt körbefonja a szerelem, vagy egyenesen társra talál. 
Jönnek sorban a vevők: Thomasina, a lakáséttermet működtető, visszahúzódó tanárnő; June, egy régi csalódását évtizedek óta magába rejtő, odaadó asszony; Jackson, a könyveket eddig óvatosan elkerülő fiatalember, akinek mindene a kisfia, és akinek a gondolatai még mindig a régi szerelme körül járnak. Aztán itt van Bea, a menő folyóirat művészeti vezetője, aki majd belebolondul a gyereknevelésbe és a vidéki élet egyhangúságába; Sarah, a titokzatos asszony, aki különleges figyelemmel van Emilia iránt, és maga a lány, aki gyászában és a kötelességtudattól hajtva is azonnal észreveszi, hogy melyik férfi való neki igazán.

Veronica Henry regénye Anglia idilli vidékén, a meseszép Cotswoldban játszódik; habkönnyű, bájos könyv arról, hogy olvasni és szeretni jó.

Értékelés:

A borító és a fülszöveg alapján azt hittem, jobban fog hasonlítani legalább stílusában Colleen Oakley – Karnyújtásnyira című regényére, de az igazság az, hogy az jobban tetszett. Ez a Könyvesbolti szerelmek inkább egy Katie Fforde regényre hasonlít, tele mézes-mázos történésekkel és cuki, hibátlan karakterekkel, minimális konfliktushelyzettel. Ami nem baj, mert hát sokan szeretik a romantikát, főleg így karácsony előtt, decemberben, mindazonáltal nekem már kicsit sok volt, nem igazán tudtam átérezni a hangulatot. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy sokaknak kedvére válik majd, akik kifejezetten az ilyen történetek rajongói, vagy egyszerűen most csak illik a hangulatukhoz.

Az alaptörténet szerint adott egy könyvesbolt, amit Emília az apja halála után átvesz, s bár elég nehéz dolga van az anyagi helyzete miatt, mégis szeretné kihozni belőle a legtöbbet. Közben rengeteg szereplőt megismerünk, ennek a kisvárosnak a lakosait, akik mind valamilyen szinten kapcsolatba kerülnek Emíliával és a könyvesbolttal, és szerepet játszanak annak helyreállításában. Amiatt viszont, hogy ennyi karaktert vonultat fel az írónő, bár megjegyezni nem nehéz őket, megismerni viszont egyiket sem tudjuk mélyebben, inkább csak a felszínt kapargatjuk. Ez a több, kedves kis történet egyetlen szál mentén összefonódva alkotja a regényt. Először azt gondoltam, apró, külön kis novellákból áll majd össze, de tulajdonképpen egységes a történet, mégis mindig másik szereplő életébe pillanthatunk bele, s az E/3 nézőpont által kicsit olyan érzése van az embernek, mintha az olvasó maga pl. egy kis könyvesbolti, karácsonyi angyalkaként kukkantana bele a jelenetekbe.

Emiatt talán nehezebb beleélni magunkat, én legalábbis külső szemlélő maradtam, nem tudtam úgy magaménak érezni a felvetődött konfliktusokat és az ún. tetőpontot sem, de azért elmondhatom, hogy ez egy kedves, romantikus hangulatainkban megkapó hétvégi olvasmány, amelyet ennél fogva természetesen inkább nők figyelmébe tudok ajánlani.

Ami picit zavart, az a fülszövegben megjelenő félreutaló mondat, mely szerint:

„ki belép az üzletébe, azt körbefonja a szerelem, vagy egyenesen társra talál.”Ebből ugyanis arra következtettem, hogy itt valami mágikus, varázslatos dologról lesz szó, aminek bizony utána kell járnunk, de ez inkább egy szentimentálisan romantikus kijelentés, mintsem a történetre való valós utalás. Szóval nem, aki belép az üzletbe, azt nem éri hirtelen varázsütés, és nem szeret bele hipp-hopp az első jöttmentbe, semmi ilyesmi – kár, pedig örültem volna valami ilyesmi misztikus vonalnak a történetben.

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 4. Egész jó, tetszett
Karakterek: 7/10 – Igazi romantikus karakterek, kábé hiba nélkül, de a sok szereplő miatt annyira mélyen nem ismerjük meg őket, mint illene.
Borító: 10/ 10 – Ez nagyon tetszett, igazán remek munka.
Kinek ajánlom: A romantikus könyvek kedvelőinek, pl. a Katie Fforde fanoknak.
+ pont: Mert egy kedves kis történet így karácsony előtt.
- pont: Mert néhol vontatottnak éreztem.