Blog Könyvajánló 4 Thriller

Blog Könyvajánló 4 ThrillerChristine minden reggel idegen ágyban ébred fel, egy idegen férfi mellett. Belenéz a tükörbe, és döbbenete tovább fokozódik: egy középkorú nő arca néz vissza rá. Az ágyból időközben előkászálódó férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, hogy Christine negyvenkét éves, és két évtizeddel ezelőtt egy szörnyű balesetben szerzett fejsérülése miatt képtelen megjegyezni az új emlékeket. Christine mindennap hihetetlen harcot folytat azért, hogy visszaszerezze emlékeit, vagyis rajtuk keresztül önmagát. Kiderül, hogy semmi és senki nem az, mint aminek látszik, így a nyugodt tempójú, visszafogott történet hamar vérbeli thrilleré változik…A könyvből készült film október 30-tól a mozikban! A könyv S. J. Watson: Mielőtt elalszom című nagy sikerű regényének újabb kiadása.”

 

Értékelés:

S. J. Watson – Amnézia című könyve magyarul először 2011-ben jelent meg, Mielőtt elalszom címmel, 2014-ben pedig Nicole Kidman és Colin Firth főszereplésével készítettek belőle filmet.

Az alaptörténete egy kicsit emlékeztetett a Valaki másnak az élete című regényre, viszont van különbség is. Míg előbbiben a főszereplő szimplán elveszti az emlékezetét az elmúlt 12 évről, aztán napról napra próbálja kideríteni, hogy mi is történt, addig ebben, az Amnézia című könyvben Christine-nek sokkal nehezebb dolga van, hiszen amellett, hogy jó pár év (évtized) kiesett neki az életéből, még most is csak egy napig tudja megőrizni az emlékeit, másnap pedig kezdődik minden előröl. Ilyesmi az alapja az 50 első randinak, csakhogy míg az egy vígjáték, ez a könyv egy vérbeli thriller. Christine naplót kezd el vezetni minden egyes napjáról, hogy aztán mikor másnap elolvassa, legalább valamelyest képben legyen, mi történt vele az elmúlt időben, illetve lejegyez minden dolgot, amelyet előző nap megtudott az életéről. Miközben olvassuk a történetet (a naplóját) azonban végig olyan érzésünk van, hogy itt valami nem stimmel – és nem tudom megmagyarázni, miért -, így Christine-nel együtt próbáljuk kideríteni, miért vesztette el az emlékezetét, mi történt vele, hogy alakult az élete, és mi az, ami nem stimmel.

Második kézbevételre sikerült elolvasnom a könyvet, annyira lekötött, pedig 464 oldalas terjedelme nem mondható éppen rövidnek, mégis, akárcsak a Valaki másnak az élete című regény esetében, itt is alig vártam, hogy kibogozzam a szálakat és rájöjjek, mi folyik itt.

Tetszett a történet, érdekes volt a végén a fordulat (bár kicsivel hamarabb rájöttem), olyan érzés volt összerakni a kirakós darabkáit, mintha pár órára nyomozóvá változtam volna; próbáltam eldönteni, hogy a regényben a szereplők közül ki mond igazat, ki hazudik, és miért, ráadásul úgy, hogy még a főszereplő emlékezetében sem bízhattam. Mindenképpen megéri elolvasni azoknak, akik szeretik a hasonló történeteket.

„Különleges krimi. Miután elolvastam, még órákig vibráltak az idegeim” – Dennis Lehane, a Vihar-sziget szerzője

„Jól megírt, felkavaró és pszichológiai szempontból is teljességgel hiteles. Ennél többet nem várhatunk egy thrillertől.” – Joanne Harris, a Csokoládé serzője

Igazából engem megvett magának a szerző, már előre kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni A másik én című regénye.

Érdekes, hogy ami a könyvből készült filmet illeti, az már közel sem kötött le annyira (de lehet, hogy csak azért, mert addigra már mindent tudtam), ráadásul keserű szájízt hagyott a számban azzal, hogy megfiatalította a főszereplőket - nem is kicsit. Lehet, hogy a film így látványosabb, de nem szeretem, amikor a könyvhöz képest valamit ennyire megváltoztatnak. Egyébiránt a cselekmény más tekintetben hű volt a könyvhöz. Nicole Kidman nem a legjobb választás azonban erre a szerepre, én inkább Emma Thompsont vagy Kate Winslet színésznőt képzeltem volna el.


Pontozás:

Egyedi besorolásom: 4. Egész jó, tetszett                                    
Történet:
 8/10
Karakterek: 8/10
Moly.hu-n elért százalék: 91%
Borító: 9/10 – A filmes borító nagyon szép, illik a műfajához, csak kár, hogy nem kemény a borító.

Kinek ajánlom: Azoknak, akik szeretik a thrillert, a rejtélyeket.

 + pont: Fordulatos, csattanóval, nehéz letenni.
- pont: Kicsivel a vége előtt szokás szerint rájöttem a lényegre.

Egyéb:

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalak száma: 464
Borító: KARTONÁLT
Súly: 570 gr
ISBN: 9789632933900
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014
Árukód: 2582236 / 1141119
Fordító: Gellért Marcell

 A film trailere: