Könyvajánló Felnőtt 6 Történelmi Romantikus

Sissi, azaz Wittelsbach Erzsébet Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja, Ferenc József felesége mind a mai napig olyan csodálat tárgya, hogy filmek és könyvek elevenítik meg és támasztják fel az utókor kedvéért. Példának okáért az 50-es évekbeli német-osztrák, három részes Sissi filmet egészen biztosan sokan ismerik, de 2009-ben német–osztrák–olasz tévéfilmsorozat, 2004-ben pedig francia tévéfilm is készült belőle. Utóbbiban nem is csak a fiatalkorába nyerhetünk bepillantást, hanem az 1898-ban bekövetkező halálánál is szemtanúk lehetünk, csakúgy, mint a magyar gyökerekkel büszkélkedhető Allison Pataki kétkötetes Sissi könyvének esetében. Míg ugyanis az első részében, Az ifjú császárnéban a jól ismert vadóc, élettel teli, hebrencs, de nagyszerű fiatal lányt/nőt ismerhetjük meg, addig a második kötetben, A birodalom úrnőjében már a középkorú és idősödő Sissi néz vissza ránk a lapokról.

 

Könyvajánló Felnőtt 6 Történelmi Romantikus1853-at ​írunk, a Habsburgok Európa leghatalmasabb uralkodó családja. Ferenc József birodalma Ausztriától Oroszországig és Németországtól Olaszországig terjed – a császár pedig fiatal, gazdag, és házasodni kész.

A tizenöt éves Erzsébet – Sissi – bajor hercegnő a Habsburg-udvarba utazik nővérével, aki a császár kiszemelt menyasszonya. De megérkezése után hamarosan váratlan dilemmában találja magát: végzetesen és ellenállhatatlanul beleszeret a nővére vőlegényébe, aki viszonozza érzelmeit. Ferenc József, akit elbűvöl Sissi nyitott természete, bájos, energikus szelleme, és persze lenyűgöző szépsége, megszegi adott szavát, és kinyilvánítja szándékát: Sissit akarja feleségül venni.

Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek – és kísértések – leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai és családi viszonyokat, mert meg akarja nyerni – és tartani – a császár szerelmét, a népe és a világ szeretetét.

Allison Pataki regénye bepillantást enged a történelem egyik legérdekesebb uralkodó családjának hálószobáiba és tárgyalótermeibe, új megvilágításba helyezve a csillogó Habsburg-birodalmat és annak legigézőbb, megszeretettebb „tündérkirálynőjét”.

Értékelés:

Az írónő - aki egyébként a volt New York-i szenátor, George E. Pataki lánya -, minél több tényszerű adatot felhasználva, ugyanakkor itt-ott saját fantáziáját eleresztve alkotta meg nekünk ezt az összesen majdhogynem ezer oldalas monstrumot Sissi életéről. Akik persze kételkednének egyes momentumokban a regény elolvasása után, tájékozódhatnak a kötet végén felsorolt főbb momentumokkal kapcsolatban, legalábbis olyan tekintetben, hogy megtudhatják, azok vajon az írónő fantáziái vagy valóban megtörtént események voltak-e. Példának okáért egész hű képet kapunk a második részben Sissi kissé labilis fiáról, az ópium- és alkoholfüggőséggel küzdő Rudolfról, az állhatatos, szabálykövető Ferenc Józsefről, vagy Sissinek az anyósával, azaz Zsófia főhercegnével való viharos kapcsolatáról is. S azonkívül persze, hogy megismerjük a mi zavarba ejtő, nehezen megfogható, fantasztikus hősnőnket, olyan alakok is felbukkannak a színen, mint Strauss vagy Wagner zeneszerzők, Andrássy Gyula, Deák Ferenc, és persze az akkori kor legnagyobb uralkodói is mind látogatásukat teszik az olvasónál (pl. Viktória királynő). Jelen lehetünk a neuschwansteini kastély megépítésénél, elkirándulunk Pest-Budára, Gödöllőre, feszengünk az udvari etikett miatt Schönbrunnban, és persze Sissivel együtt utazunk a világ különböző pontjaira, amikor elegünk lesz a világ (azazhogy Bécs) igazságtalanságából.

Tulajdonképpen ennek a csodás nőnek az életútját követhetjük végig, mikortól legalábbis megismeri a Habsburg császárt, Ferenc Józsefet, és vele együtt örülünk, amikor összeházasodnak, gyermekeik születnek, és persze mint egy jó, de érzékeny szemlélő, sírunk, amikor a dolgok rosszra fordulnak. A legérdekesebb az egész könyvben – amit a szerző az utószavában is megemlít -, az a karakterek sokszínűsége, amelyeket persze maga az élet ihletett. Annyira különbözőek mind, hogy két egyformát csak nagyítóval találunk, s bár eleinte nehéz elvonatkoztatni Sissi nézőpontjától, a végére úgy gondolom, mindegyik (nem is annyira) mellékszereplő cselekedeteit és indíttatásait is tökéletesen megértjük és átérezzük. Nincs jó és rossz oldal, csak igazi emberi sorsok, amelyek keresztezik egymást, és amelyek igen meghatározóak voltak a történelem alakulását tekintve.

Bár érdekes módon, a molyon a második rész kapott magasabb százalékos értékelést, nekem az első jobban a szívemhez nőtt. Valahogy az ottani gondtalanság, avagy gondok, az akkori világ, a pörgős cselekmény sokkal szimpatikusabb volt, mint a lassú, mélabús úszkálás az öregség és az I. világháború kitörése felé.

Szerelem, történelem, intrika, stratégia, politika mind megjelennek a lapokon, s ezáltal a könyv egyszerre szórakoztat, tanít és gondolkodtat el. Bátran ajánlom bármely korosztálynak, akik kicsit is érdeklődnek a történelem vagy eme csodálatos, legendás szépségű nő, Sissi iránt, akit mi, magyarok az egyetlen szerethető Habsburgként zártunk a szívünkbe.

Könyvajánló Felnőtt 6 Történelmi Romantikus

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között.
Karakterek: 9/10 – Lenyűgöző a sokszínűségük és a terjedelmes oldalszám bőven hagy időt a megismerésükre és a kiteljesedésükre.
Borító: 10/10 – Abszolút semmi probléma vele, ráadásul keménykötésű, igazán szép kiadvány.
+ pont: Azért a fantasztikus hangulatért, amelyet képes átadni a könyv, és mert úgy gondolom, elég mélyen beleláthatunk Sissi fejébe, gondolataiba, életébe ennyi év távlatából is.
- pont: Mert a második rész itt-ott számomra vontatottra sikerült.