Könyvajánló 6 Fantasy Thriller Sci-fi Felnőtt

Könyvajánló 6 Fantasy Thriller Sci-fi FelnőttDan Wells hazánkban is óriási sikert aratott a később hatkötetesre bővült Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógiával, mely John Wayne Cleaver, egy potenciálisan sorozatgyilkos tini rendkívül egyedi hangulatú története.

A szerző újabb, felnőtteknek szóló thrillere is merőben más és újszerű hangon szólal meg.

Michael Shipman paranoid skizofréniában szenved. Különböző tévképzetek és hallucinációk kínozzák, elméje hol borzalmas kínzásoknak veti alá, hol őrült üldözésekbe taszítja. Ha ez még nem lenne elég, egy kegyetlen sorozatgyilkos szedi áldozatait, és az első számú gyanúsított maga Michael.

Mit tennél, ha az általad látott szörnyetegekről egyszerre kiderül: néhányuk nagyon is valóságos? Kiben bízhatsz, ha a saját elméd sem elég megbízható, és úgy érzed az egész világ ellened fordult?

 

Értékelés:

Dan Wellstől már olvastam a Részlegeseket és a Nem vagyok sorozatgyilkos összes kötetét is, és már azokkal rögvest belopta magát nem csak az én szívembe, hanem igen nagy tiszteletnek örvend unblock a könyvmolyok között. Nem kevesen vannak, akik már a beharangozáskor előrendelték a Szellemváros című könyvét, és én is azonmód felírtam, nehogy később megfeledkezzek róla.

Akik már olvastak tehát az írótól könyvet, azok tudhatták, hogy mire számíthatnak, mennyire lesz valós alapja az eseményeknek, mennyire képzelgés az egész vagy mennyire igaz, de még így is rengeteget találgathatnak a történet végkimenetelét illetően. Azok pedig, akik még csak most ismerkednek meg Dan Wells munkásságával, kétségtelenül sötét folyosókon bolyonganak majd egy labirintusban, mire sikerül egyáltalán nagyjából kisilabizálniuk, mennyit kell komolyan venniük a leírtakból. :)

Egyébként is nagy erőssége az írónak a komplexitás, de most aztán végképp megmutatta, mire is képes. Viszont én, aki már olvastam Daniel Keyestől Az ötödik Sallyt, vagy Stephenie Meyertől A burok című könyvet, találtam hasonlóságot vagy legalábbis átfedéseket a három történet között, bizonyos értelemben legalábbis. Szerintem, akik ezeket olvasták, azok tudják, mire gondolok, de mivel nem szeretnék spoilerezni, ezért ezt most nem fejteném ki.

Összességében egyébként nagyon tetszett a történet (még az átvett elemek ellenére is), hiszen bőven volt min gondolkodnom, elméleteket gyárthattam a miértekre vonatkozóan, ami volt, hogy bejött, volt, hogy nem, de nagyon izgalmas volt a könyv, a már jól megszokott profi írásmódról nem is beszélve.

Néha az olvasó sem tudja eldönteni, hogy a főszereplő Michael kattant-e, képzelődik-e vagy létező dolgokat lát, gyilkos-e vagy ártatlan, stb. Az igazság az, hogy az eseményekkel együtt mi is állandóan változtatjuk az álláspontunkat, de kétség sem férhet hozzá, hogy bárki, aki belekezd, szinte képtelen lesz letenni, amíg meg nem tudja az igazságot.

Igazából az értékelése már most 92%-on van a moly.hu-n, és kétlem, hogy ez alá menne, úgyhogy bátran ajánlom az elolvasását a thrillerek, pszichológiai kötetek vagy sci-fik kedvelőinek.

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: 9/10 - Egy hihetetlenül komplex skizofrén főszereplőt kapunk, és hát eléggé meg kell dolgoznunk a megismeréséért.
Borító: 10/10 – Imádom a Dan Wells könyvek borítóját!
Kinek ajánlom: A thrillerek, pszichológia könyvek, misztikus kötetek, sci-fik kedvelőinek. Dan Wells rajongóknak.
+ pont: Mert egy rendkívül összetett történet, és bőven van lehetőségünk találgatni a kimeneteléről.
- pont: Mert néhány pontban hasonlított Stephenie Meyer: A burok című könyvére.