Könyvajánló Magyar 5 Young Adult Ifjúsági Romantikus

Így a nyár végére, gyakorlatilag ősszel jövök egy kis utólagos nyári élménnyel, azaz Király Anikó: Strand, papucs, szerelem című könyve ragadta meg a figyelmem. Igazából nem magamnak szántam olvasmányul, mivel ez egy tiniknek, fiatal felnőtteknek való könyv, de azért nosztalgiából és érdeklődésből persze nekiveselkedtem. Irány tehát a lassan tizennyolc éves Bogival a Balaton, és a Vadkacsa kemping!

Könyvajánló Magyar 5 Young Adult Ifjúsági RomantikusBogi igazi csapásként éli meg, amikor az egész nyarat édesapja lepukkant, balatonfüredi kempingjében kell eltöltenie. Ezért az eddigi nyarakból leszűrt tanulságok alapján összeír egy listát azokról a dolgokról, amiket mindenképpen el akar kerülni. Míg eleinte a legnagyobb problémája, hogy duci testét nem akarja bikiniben közszemlére tenni, később kiderül, hogy vannak az előnytelen fürdőruhánál és a lángostilalomnál komolyabb problémák is. És kezdetét veszi a nagy „Mentsük meg a kempinget!”-hadművelet…
Bogi izgalmas és röhejes kalandokba keveredik, és talán, de tényleg csak talán, békét köt ősellenségével, a bikinivel is.

 

Értékelés:

Amennyire gyerekesen indult az egész történet, a „mit nem fogok csinálni a nyáron” listával, már-már azt hittem, hogy nem fogom annyira élvezni az olvasását. De végül is az önmagával kissé elégedetlen, ámbár rendkívüli humorérzékkel rendelkező főhősnőnk, Bogi már majdnem tizennyolc éves, szóval még így harminc felé is sok mosolyognivalót találtam a kötetben. Valahogy sikerült eltalálni azt az aranyközéputat, amelynek hála még a tizenhárom-négy évesek is nyugodt szívvel vehetik kezükbe a könyvet, de a húsz körüliek is bőven élvezetüket lelhetik benne. Nincs benne ugyanis arcpirító szexuális jelenet, de szerelem, humor, félreértés, pénzügyi nehézségek, nehéz döntések, elvált szülők meg ilyesmik bőven akadnak, a nyári bulikról, a strandélményről, barátokról már nem is beszélve.

Ellátogatunk Bogival apukája féltett kincsébe, a Vadkacsa kempingbe, együtt nyomorgunk vele a kopott bungalókban, ismerkedünk srácokkal, fürdünk, bulizunk, turpiskodunk, és közben próbáljuk menteni a menthetőt. Egy unalmasnak, sőt mi több, szörnyűnek induló nyár remekül sikerült történetét tarthatjuk a kezünkben, ami még a felnőttekből is elő tudja varázsolni azokat a nosztalgikus élményeket, amiket talán soha nem fogunk elmesélni a gyerekeinknek. Vagy amiket ők nem mesélnek el nekünk soha.

De vajon a három jóképű fiúból melyik lesz Bogi számára az igazi? Sikerül megmentenie a lepusztult kempinget? Betartja majd a tiltólistája pontjait, vagy mindet szépen sorban megszegi? És vajon sikerül jól kijönnie Zitával? De ki is az a Zita?

Elsősorban tiniknek vagy húsz körülieknek ajánlom az olvasását, nőknek és lányoknak, akik szeretik a bonyodalmakat, a nyarat, a lányos sztorikat, de azért nem akarnak egy túlságosan csöpögős, szirupos háromszáz oldalba belecsapni. Ebben pont annyi a romantika, ami még nem túl sok, és még egy-két tanulságos útravalóval is gazdagodhatunk. Például, hogy mennyire fair beleszólni mások életébe, vagy fontos dolgokban félrevezetni a másikat?

Összességében ez egy jól sikerült első könyv, nekem tetszett, bár a fiúk titkára már a könyv felénél rájöttemminden esetre aranyos csavar volt a történetben. A karakterek szerethetőek, bár a „K” lányok kicsit egysíkúak lettek, talán mélyebb kidolgozást megérdemeltek volna. Azért valószínűleg nem minden lány buta dísznövény főhősnőnkön kívül, és Boginak igazán elkéne egy igazi legjobb barátnő is. :)

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: 8/10 - Kedvesek, szerethetőek, a fiúk imádnivalók, de a lányokat jobban is ki lehetett volna dolgozni.
Borító: 9-10 – Nekem nagyon tetszik, fiatalos, modern, illik a témához, figyelemfelkeltő, meg minden, ami kell.
+ pont: Mert egy kellemes, könnyed, fiatalos nyári olvasmány. Tetszett a fiúk titkos szála benne, a hangulata, bár az iszogatós rész már talán kicsit sok volt nekem. :)
– pont: Az eleje kicsit gyerekesen indult, de aztán nagyon szépen alakult a történet. Nyilván azért elsősorban a fiataloknak való.