Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

Rengeteg könyv, honlap, magazin, internetes blogger foglalkozik a földönkívüliek kérdésével. 2015-ben kezdődtek azok a találgatások, kijelentések, amelyek olyan emberek nevéhez köthetők, akiknek ez ügyben többet számít a szavuk. Tavaly áprilisban például a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan állt elő a bejelentéssel, hogy a jelek szerint már a mi életünkben találkozhatunk a földönkívüliekkel. Ellen úgy véli, hogy 20-30 éven belül már bizonyítékaink is lesznek a földönkívüli életre.

 

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

Az Index szerint Ellen Stofan így nyilatkozott:

"Tudjuk, hogy hol keressünk, és azt is tudjuk, hogy hogyan" - fokozta a hallgatóság izgalmát a kutató. "A legtöbb esetben már rendelkezünk a szükséges technológiával, és ezeket hamarosan már alkalmazni is tudunk."

Az űrhajós John Grunsfeld is hasonló véleményen áll, sőt, az Independent egyik cikke azt írja, a földönkívüliek a saját naprendszerünkben (is) élnek. A Los Angeles Times a következőképp idézte Jeffery Newmark (a Nasa kutatója) szavait: „Határozottan nem az a kérdés, hogy ha, hanem, hogy mikor.”

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

Szintén 2015-ben Bill Clinton mondta egy tévés beszélgetésben, hogy nem vagyunk egyedül az Univerzumban:

„Nem lepődnék meg, ha egy nap meglátogatnának minket. Csak remélem, hogy ez nem úgy zajlik majd, mint a Függetlenség napjában.”

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

A netextra egyik cikke szerint az amerikai kormány rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melynek témája „kapcsolat az idegenekkel” volt. Barack Obama állítólag elismerte, hogy jó pár évtizede tudnak az idegenekről, csupán várták a megfelelő időt arra, hogy ezt bejelenthessék a nyilvánosság előtt. Eszerint a cikk szerint az amerikaiak 10 éve állnak a földönkívüliekkel kapcsolatban.

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

Edgar Mitchell, az Apollo 14 egyik asztronautája, aki 1970-ben lépett a Holdra, amióta visszatért a Földre gyakorta hangoztatja összeesküvés-elméleteit a földönkívüliekkel kapcsolatban. 2015 augusztusában a Mirror online kiadásának adott interjúban azt állította, hogy békepárti földönkívüliek akadályozták meg, hogy az USA atomháborút indítson a szovjetek ellen. Állítólag Edgar magas rangú katonai forrásoktól szerezte az információt, mely szerint több fontos fegyverpróbán is ott voltak a földönkívüliek.

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

Szintén 2015 augusztusában a Daily Mail cikke szerint a Vatikán nyíltan elismerte, hogy léteznek a földönkívüliek, pedig majdnem 400 éve még Galileo Galilei könyvét is betiltották. A cikk szerint viszont Jose Gabriel, a vatikáni csillagvizsgáló vezető professzora a következőt mondta:

„Létezik földönkívüli élet. Remélhetőleg intelligens életformák is. Ez nem azt jelenti, hogy létezik másik Jézus, ugyanis az ő léte kivételes és kizárólag az emberiséghez köthető.”

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi

Állítólag a csillagász Ferenc pápa egyik legközelebbi barátja. Miután 2015 augusztusában a NASA bejelentette, hogy a NASA Kepler-missziója felfedezte a második Földet   (a Föld „unokatestvérét, melyen akár élet is lehet), egy közleményt adtak ki a Vatikán hivatalos napilapjában. A bejelentés szerint a Római Katolikus egyház hivatalosan is elfogadja a földönkívüliek létezését. A Föld „unokatestvéréről” egyébként egyelőre annyit lehet tudni, hogy 6 milliárd éves kőzetbolygó, kellő távolságban van a saját napjától, hőmérséklete megfelelő, ahhoz, hogy víz lehessen a felszínén. A mi Földünknél 6 milliárd évvel idősebb bolygón a gravitáció kb. kétszer akkora lehet. Mivel azonban a bolygó tőlünk 1400 fényévnyire található, eddigi technológiánk nem elég fejlett ahhoz, hogy „meglátogassuk.”

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fiEzek után egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a 2013-ban Rick Yancey által írt disztópikus sci-fi regény 2014-ben hazánk könyvesboltjaiba is eljutott, sőt, mi több, 2016-ra már egy filmet is készítettek a trilógia első részéből. Bár kis hazánkban még csak az első két rész jelent meg Az ötödik hullám és Végtelen tenger címmel, nem kis sikert tudhat magáénak a történet. Mivel az elmúlt években egyébként is nagy sikernek örvendenek a disztópikus témájú könyvek, úgy, mint Az éhezők viadala, Az útvesztő vagy A beavatott, nem volt kérdés, hogy ezt is kíváncsi szemmel várja az olvasó- és nézőközönség. Bár tudomásom szerint a film nem aratott nagy sikert a moziba látogatók között, a regény igenis megérdemli a dicséretet, fordulatosan, egyedi módon és meglehetősen realisztikusan (már, ha elfogadjuk a lehetséges tényt, hogy bármikor jöhet egy földönkívüli megszállás) mutatja be a koránt sem fényes jövőt. Végül is tényleg nem az a kérdés, hogy lesz-e egyszer találkozás a földönkívüliekkel (netán megszállás), hanem, hogy mikor.

A részletes ismertetőmet Az ötödik hullámról EBBEN a posztban olvashatjátok.

Ismertetőmet a Végtelen tengerről pedig ITT tekinthetitek meg.

„Felejtsd el a repülő csészealjakat és a kis zöld emberkéket, az óriási mechanikus pókokkal együtt, amelyek halálsugarakat köpködnek magukból. Felejtsd el a tankokkal és sugárhajtású harci repülőgépekkel vívott hősies, lenyűgöző csatákat, amelyek során a kicsi a bors, de erős jegyében a megtörhetetlen és a rettenthetetlen emberiség kivívja a végső győzelmet a bogárszemű sokaság fölött. Ez nagyjából olyan messze áll az igazságtól, mint az ő haldokló planétájuk a mi élő bolygónktól.

Az igazság az, hogy mihelyt ránk találnak, nekünk kampec.”

Blog Disztópikus Könyvajánló Sci-fi