Könyvajánló magyar 4 sorozat New Adult Young Adult Romantikus Fantasy

Egy angyal, akit a földre küldtek. Miért is? Talán megbűnhődni valamiért? Az igazság az, hogy ezt még ő maga sem tudja. Ismerős a történet? Persze, sokan feldolgozták már, de úgy tűnik, van, amire nem tudunk ráunni. Egy magyar író, írói álnevén Lana Millan könyve a Raziel, amely ifjú felnőtteknek nyújt igazán szórakoztató olvasmányélményt.

Könyvajánló magyar 4 sorozat New Adult Young Adult Romantikus FantasyIsmered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc. Raziel a Tudás Könyvének őrzője, a legfelsőbb misztériumok és titkok angyala. Vagyis csak volt. Valami történt. Lélegzik és ver a szíve, miközben Nevada tűzforró sziklái között kinyitja a szemét. Emberré vált. Lehetne még ennél is rosszabb a helyzete? Lehet, és lesz is. Amikor eltűnik a Tudás Könyve üzletet ajánlanak neki: ha segít megtalálni, visszakaphatja a szárnyát. Segítőként egy pimasz démont varrnak a nyakába, hogy aztán együtt vágjanak neki Amerika vadregényes tájainak. Kalandos útjuk során Raziel felfedezi magában az elszánt harcost, a féltő barátot, és az esendő embert. Lana Millan második regénye egy izgalmas mese, ami akár igaz is lehetne.

 

Értékelés:

Főszereplőnk az angyal Raziel, aki emberként csöppent le a földre, és maga sem tudja, miért. Uriel elmondása szerint az a feladata, hogy megtalálja a Tudás Könyvét, mindezt pedig egy démon segítségével – többek közt. (Érdekesség így zárójelben, hogy KitKat-mániás démon hősünkre utalva ajándék KitKat csokival jutalmazzák – vagy jutalmazták – a könyvvásárlókat, ami egyébként hozzá kell tennem, egy nagyon kedves, érdekes marketing fogás.)

Ami a történetet és leginkább a címkéket illeti, először is leszögezem, hogy nekem nagyon úgy fest, hogy ez egy sorozat – ami egyelőre nincs még molyon feltüntetve, de gondoltam szólok. Másrészt pedig bár leginkább a fantasy címke jellemző rá, azért elég erős romantikus szálakat is tartalmaz, s ha már a kategorikus besorolásnál tartunk, szerintem tökéletesen ráillik a New Adult jelző, azazhogy szerintem leginkább a fiatal felnőtteket fogja szórakoztatni. Könnyed, gyorsan olvasható stílusa ugyanis egyáltalán nem az a vérkomoly fantasy, ahol a komplex világfelépítés majdhogynem külön szótárt igényel, és hát azt kell, mondjam elég sok mindenre nem is kapunk magyarázatot. Sok dolog így utólag is megkérdőjeleződik bennem, hogy nem-e lehetett volna ezt és ezt milliószor egyszerűbben megoldani, de mindegy. A fantasy pont egy olyan műfaj, amibe minden olvasó szeret belekötni és rágódni rajta, még ha Rowling műről van is szó – vagy pláne akkor. Én azonban inkább romantikusnak mondanám a könyvet, hiszen nagyon erős ez a rózsaszín háttérszál benne – amit viszont én nem viseltem annyira jól, legalábbis nem szeretem keverni a szezont a fazonnal, mert ha romcsi könyvre vágyom, akkor bizony azt emelek le a polcról. A könyv előnyére írható viszont, hogy akad benne pár humoros, szórakoztató rész, kifejezetten nem kezdjük el a körmünket rágni miatta sem kínkeserves depresszióba süllyedni a tetőpontot látván, szóval így a bimbódzó tavaszra talán pont ez kell nekünk. Valami, amin lehet nevetni, évődni, némi bizonytalansággal és akadállyal megfűszerezve. Mert hát azért közel sem olyan egyszerű felkutatni azt a bizonyos Tudás Könyvét, s még az is lehet, hogy néha a sitten kell éjszakáznunk.

Összességében eléggé tetszett a könyv, de engem zavart, hogy annyira nem egyedi – legalábbis most még -, nagyon sokan feldolgozták már ezt az alapötletet, és a szerelmi szálért sem rajongtam. Persze, lehet, hogy most csak szimplán nem ehhez volt hangulatom, vagy, hogy kezdek ebből kicsit kiöregedni (sosem gondoltam, hogy egyszer ezt mondom). Mindazonáltal a 18-22 éveseknek szerintem igenis tetszene, és na, jó, talán magamnak is be merem vallani kicsit, hogy jól esett kikapcsolódni rajta, kellemesen ellazított és megszöktetett a mindennapok problémái elől.

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 4. Egész jó, tetszett
Karakterek: 8/10 – Mit is mondjak, páran azért elég klisések és tipikusak, de azért kedvelhető karakterek.
Borító: 10/10 – Nagyon szép munka, figyelemfelkeltő és modern, stílusos.
+ pont: A végén lévő fordulatért.
- pont: A sokszor számomra túl rózsaszín történésekért, szokványos karakterekért.