Te mit tennél meg a gyermekedért? Hazudnál érte, mondjuk a nyomozóknak, ha bajba kerülne? Mattias Edvardsson Látszólag normális c. könyvében Stella - aki közel sem olyan egyszerű eset -, bajba keveredik, s úgy fest, talán az egyetlen esélye, hogy megússza a dolgot, ha az apja hazudik érte. Igen ám, de mit képes megtenni egy apa a lányáért. Mondjuk, ha történetesen lelkész?

Stella ​látszólag egy átlagos tinédzser, aki éli felhőtlen hétköznapjait, amíg egy nap meg nem vádolják egy nála jóval idősebb férfi meggyilkolásával. Mi köze lehet az üzletember halálához a kifogástalan hírű családból származó lánynak?

Stella apja az egyházközösség elismert lelkipásztora, aki odaadó férj és rajong egyetlen gyermekéért. Az igazság és az őszinteség bajnokaként ismert Adam elvei ellenére hazudik is a nyomozóknak, hogy alibit biztosítson a letartóztatott lányának, hiszen Stella úgyis ártatlan – de visszapillantva később a gyerekkorára kiderül, hogy a szeretett gyermek bonyolultabb eset, mint amilyennek az apja elsőre lefesti őt. A nyomozás lélekölő terhe alatt Adam kezdi elveszíteni a kontrollt, és már nem tudja leplezni személyiségének sötét oldalát.

A nyomozás során Stella szavaiból kiderül, hogy közelről ismerte a meggyilkolt férfit, és nem ez az egyetlen titok, amit a szülei előtt rejteget. A thriller legvégén Ulrika, az anya vall a család életéről. A védőügyvédként praktizáló nő egyedülálló perspektívát tár a nyomozók elé, és lassan felsejlik az a szövevényes terv, amivel a lányát akarja megmenteni. Ám az elképzelése csaknem bajba sodorja, mert igen nagy kockázatot vállal…

A lebilincselő pszichothrillerben Mattias Edvardsson olyan hálót sző, amely mindenkit csapdába ejt, és semmi sem az, aminek látszik.

 

Értékelés:

Már az alapfelvetése is nagyon érdekes a regénynek, és kicsit hasonlít a Jodi Picoult könyvekre olyan értelemben, hogy ez is nagy erkölcsi kérdéseket feszeget és különböző oldalakat állít szembe. Például, hogy az igazság mindenek felett, vagy a család-e a fontosabb. Hogy meddig mehetünk el családunk, gyermekünk vagy legjobb barátunk védelme érdekében. Hogy mennyire elítélendő, ha valaki szembemegy addigi elveivel, hogy szeretteit védelmezze. Viszont ez a könyv nem csak önmagában erkölcsi tanóra vagy vérmes viták alapja lehet, hanem egy nagyszerű krimi, thriller is, ami végig fogva tartja az olvasót.

Egyikünk sem tudja valójában, mit tett vagy épp nem tett Stella, s azon a bizonyos estén hogyan is zajlottak az események. Egy biztos: Chris meghalt, azonban több gyanúsított is a képbe kerül, és az eset közel sem olyan egyszerű, mint ahogy első ránézésre tűnik. Eleve két idősíkon játszódik a történet. Először is a gyilkosság előtt, másodszor pedig a tárgyalás környékén, ráadásul több emlék is beleszövődik a kacifántosságba. A lényeg sok apró mozaikból rakódik össze, több ember elbeszélése alapján. Először a lelkész apa szemszögébe nyerhetünk bepillantást, aki erkölcsi nézeteivel kénytelen szembemenni, majd a vádlott lány, Stella kétségei között vergődhetünk mi is, végül, de nem utolsó sorban pedig a jogász anya tervei rajzolódnak ki előttünk. De egyre inkább kezdjük úgy érezni, senki nem tudja valójában, mi a teljes igazság.

Végig nagyon érdekes, izgalmas, fordulatos, és nagyon is elgondolkodtató, néhol a felkavaró események miatt pedig kifejezetten dühítő olvasmány, amin az ember szeretné mihamarabb átrágni magát, hogy pontot rakjon az ügy végére. Itt azonban nem olyan fekete-fehér minden. Az egyetlen kifogásom, hogy azt a 2-3 negatív esetet, amelyről tudomást szerzünk, érdemes lett volna bővebben kifejteni, hogy az olvasó még jobban hatása alá kerülhessen az eseményeknek, mert így néha úgy tűnt, inkább utalások ezek, és nem volt annyira kézzel tapintható. Ezeket az eseményeket sokkal brutálisabban is meg lehetett volna jeleníteni, nem pedig ennyire tárgyilagosan.

Azok, akik szeretnek vitatkozni, elgondolkodni és mélyebben belemerülni ügyekbe, dolgokba, szeretik a krimiket, thrillereket, biztos, hogy nagy örömüket lelik majd benne, de a műfaj iránt frissen érdeklődők is bátran kezükbe vehetik, ha elmúltak 16 évesek.

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: 8/10 – Nagyon szépen kidolgozottak, sokrétűek, bőven okoznak meglepetést az olvasónak.
Borító: 8/10 – Illik a történethez, megfelelően figyelemfelhívó.
+ pont: Mert elég kibogozhatatlan történet, van mondanivalója, sok eldönthetetlen kérdést feszeget, lehet róla vitatkozni és beszélgetni.
– pont: Talán magát a szörnyű esete(ke)t részletesebben is le lehetett volna írni, elsőre nem biztos, hogy minden olyan egyértelmű