Könyvajánló Ifjúsági Young adult 6 Sorozat Romantikus

A Girl online az első kötet megjelenése óta egyik legfelkapottabb könyv nem csak tinédzsereknek, amely amellett, hogy szórakoztat, felhívja a figyelmet az internetes világ veszélyeire is. Barátság, szerelem, hírnév, pánikroham, blogolás, zene – minden, ami egy mai ifjúsági regényben elengedhetetlen.

Az író, a 27 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddigi világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók. 
A Girl online A turné Penny történetének nem kevésbé izgalmas folytatása.

A Girl Online-t azért írta, hogy segítsen kortársainak megküzdeni félelmeikkel. Fel akarta hívni a figyelmet a szorongással járó problémákra, a baráti kapcsolatokban rejlő nehézségekre és a meleg fiatalok gondjaira, akiknek a saját szexuális orientációjuk mellett a szüleikkel is meg 

 

Könyvajánló Ifjúsági Young adult 6 Sorozat RomantikusFél évvel karácsonyi megismerkedésük után Noah elhívja Pennyt nyári európai turnéjára (Berlin, München, Róma, Párizs). Penny alig várja, hogy a távkapcsolat után végre együtt lehessen a rockzenészként egyre sikeresebb pasijával, aki azt ígéri neki, hogy minden városban randevúzni fognak, és sok időt töltenek majd együtt. Ám hamar kiderül, hogy Noah minden ideje be van táblázva: vagy próbál, vagy fellép, vagy interjút ad, vagy alszik, így nemhogy várost nézni, de még együtt vacsorázni sem tudnak. A fiú szabadideje felett a menedzsere, Dean rendelkezik. Ráadásul a hirtelen jött sikertől és a buliktól túlfűtött banda folyamatosan azt érezteti Pennyvel, hogy láb alatt van, miközben még egy féltékeny rajongó is fenyegető levelekkel bombázza, hogy szakítson Noah-val. Nem telik el sok idő, és hiányozni kezd a családja, a legjobb barátja, Elliot… és a blogja, a Girl Online. Vajon képes lesz a turné alatt megtalálni az egyensúlyt a saját élete és a szerelme között? Vagy mindent elveszít a tökéletes nyár utáni hajszában?

Értékelés:

Azoknak, akik az első résszel elégedettek voltak, minden bizonnyal ez a könyv is nagy kedvencükké válhat. Fordulatosabb, mint az első kötet, és több problémát is feldolgoz, talán nem is véletlenül, hiszen főszereplőink lassan, de biztosan kezdenek tinédzserből fiatal felnőttekké válni. A kérdés, hogy hogyan tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő nyomással, elvárásokkal, az egyre nagyobb médiafigyelemmel, őrült rajongókkal és a távolsággal, amely a szerelmeseket elválasztja.

Nem véletlen, hogy Zoe első könyve is ilyen sikeres lett, és nem csak azért, mert ismert Youtube sztár, hanem mert olyan őszintén ír a tinédzsereket foglalkoztató problémákról, mintha ez a könyv is „csak” egy blog lenne. Penny idegesen készül az érettségire, és fogalma sincs, milyen szakmát válasszon magának, s kezdi úgy érezni, szerelméhez képest még semmire sem vitte az életben. A történet szépen feldolgozza az ebben a korban jellemző önkeresés és szárnypróbálgatás időszakát. Mindeközben cseppet sem hétköznapi szereplőinknek a távkapcsolattal és a média nyomásával is meg kell küzdeniük. Vajon milyen egy igazi rocksztár élete? Lehet fogalma erről igazán két fiatalnak, vagy habos-babos elképzeléseik vannak? Egyáltalán készen áll valaki tizenévesen arra, hogy ennyire a figyelem középpontjában éljen?

Penny a szemünk láttára küzd meg gondjaival, ráadásul a tavalyi eset óta a blogolást is abbahagyta.  Elkíséri Noah-t az európai turnéjára, de közben kezdi úgy érezni, hogy a fiúnak csak az árnyékában él.

Bár kicsit nehézkesen indul a történet, és eleinte nem kevés benne a romantikus rész, a második felére, ahogy a problémák felszínre kerülnek, igazán pörgős és olvasmányos történetté válik. Az olvasó együtt izgulhat egy-egy karakterrel, és nem ritka, hogy oldalt is kell választania, ugyanis a történtek hatására képtelenség igazán lojalitásba burkolózni. Előbukkannak olyan régi-új karakterek, akik felmelengetik a szívünket, de az sem kizárt, hogy egyes szereplők örökre kiírják magukat a szívünkből.

Bátran ajánlom fiataloknak, elsősorban a romantikus műfaj kedvelőinek és persze azoknak, akik olvasták a sorozat első kötetét. :)

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: Penny sokat fejlődött, Elliotot még jobban megkedvelheti az olvasó, viszont Noah… Annyit még elárulhatok, hogy nagy örömömre szolgált, hogy az első részben már felbukkanó egyik szereplő ebben a kötetben igazán a szívünkhöz nő.
Borító: 10/10 – Tökéletes folytatása az elsőnek. Kicsit az SZJG-re emlékeztet ugyan, de tetszik.
Kinek ajánlom: Tiniknek és nosztalgiázni vágyóknak. Azoknak, akik olvasták az első részt. :)
+ pont: Mert ugyanolyan jól elszórakoztatott, mint az első rész, még ha kicsit göröngyösen is indult.
- pont: Mert megutáltam Noah-t.