Könyvajánló Romantikus Felnőtt 6

Mindig is imádtam az 1800-as években játszódó történeteket, s főleg az olyan romantikusokat, mint a Büszkeség és balítélet, vagy épp a Jane Eyre. Egyik sem véletlenül világhírű, de mivel csak egy van belőlük, nagyon szeretem, amikor hasonló témakörben olvashatok regényeket, mert felelevenítik azt az élményt, mikor azokat olvastam, sőt, újabbakkal gazdagítanak. Szóval ismét egy nevelőnős történetbe csöppenhetnek bele a lelkes romantikus rajongók A néma nevelőnő című kötet által, amely a General Press romantikus sorozatának egyik új könyve.

 

Könyvajánló Romantikus Felnőtt 6Olivia Keene épp egy lánynevelő intézetbe tart, hogy állás után érdeklődjön, amikor a kíváncsisága letéríti az útjáról. A környék egyik nemesi családjának otthonában ugyanis estélyt adnak, és a lány mindenáron vetni akar egy pillantást az előkelő társaságra, és ha szerencséje van, a birtok tulajdonosára is, akit valamiféle titokzatos, megmagyarázhatatlan kapcsolat fűz az anyjához. Balszerencséjére azonban rajtakapják, ahogy egy fa mögött rejtőzve véletlenül kihallgat egy bizalmas beszélgetést a ház ura és annak fia, az ifjú Lord Bradley között. Egy beszélgetést, amely, ha kitudódik, óriási botrányba keverheti a családot. Lord Bradley ezért úgy dönt, ő maga ajánl munkát a lánynak, hogy ott tartsa a birtokon, amíg meg nem győződik róla, hogy nem ártó szándék vezeti. A két fiatal közti kényszerű ismeretség lassan szerelemmé mélyül, a múltjuk azonban veszélyezteti a törékeny vonzalmukat. Vajon van esélyük a boldogságra, ha a titkaik napfényre kerülnek?

Értékelés:

Kétségtelen, hogy hangulat kell ahhoz, hogy ilyen témájú regényeket olvassunk, de az a jó, hogy mindig tudjuk, hogy a General Pressnél mire számítsunk. Nyilván sokan vannak, akik nem szeretik az ilyen lányregényeket, de mégis sokan imádjuk, mert jól esik visszaröppenni azokba a romantikus időkbe, amikor még voltak lordok, bárók, grófok stb., és még nem halt ki a lovagiasság és az etikett. Személy szerint, ha épp olyan a hangulatom, időnként nagyon is imádok ilyen könyveket olvasni, persze, nem egyfolytában, de megfelelően adagolva ez egy nagyszerű könyves kikapcsolódás.

Nem okozott tehát csalódást ez a könyv sem, sőt, nagyon örültem, hogy a Jane Eyre nevelőnős vonala itt is felbukkan, és két, eleinte egymást igencsak nem kedvelő főszereplő életébe csöppenhetünk bele. A kapcsolatok kuszasága mondjuk igazán nem semmi a könyvben, biztos rengeteg időbe telhetett ennyire jól és részletesen kidolgozni mindezt, de ami a leginkább tetszett, az a karakterek és legfőképp a gyermekek kidolgozása, pedig ők csak amolyan mellékszereplők. Egy rendkívül kedves, romantikus történet ez, de azért sok titkot és kacifántos ügyet is fel kell göngyölítenünk, míg eljutunk a végkifejletig. Néha annyira izgatott voltam olvasás során, hogy bevallom, galádul a kötet végére lapoztam, csak, hogy tudjam már meg, hogy mi a nagy helyzet, de még ezt sem bántam meg. Persze, nem kaptam mindenre magyarázatot így gyorsan belelapozva, szóval azért maradtak meglepetések, de annyira kíváncsi voltam, hogy nem tudtam ellenállni a kísértésnek. Éppen ezért letehetetlen és csak úgy olvastatja magát.

Ezen kívül nagyon kidolgozott konfliktushelyzetet/helyzeteket kapunk többszörösen is, ahogy egyre inkább előrehalad a történet, és mint egy kis nyomozó, nekünk is a titkok és talányok nyomába kell erednünk. Persze, van, ami érezhető, sejthető, de tényleg annyira kacifántos mindenre a magyarázat, hogy kitalálhatatlan. Amit még megemlítek, mint ami nagyon elnyerte a tetszésemet, azok a minden fejezet elején megjelenő idézetek, amelyeket más könyvből vagy írásból merített az írónő. Érdekes volt, hogy ezek mindig illettek az adott fejezet témájához, történéseihez, és egyik-másik nagyon tanulságos szösszenet volt.

Meg vagyok győződve róla, hogy azok, akik szeretik az ilyen típusú történeteteket, rajongani fognak érte. Nyilván, akik inkább, avagy csak és kizárólag a horror, sci-fi stb. megszállottjai, nem fognak nagyon megörvendezni ennek a könyvnek, de romantikus lelkű nők igenis kaparintsák meg mihamarabb! :)

Pontozás:

Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: 10/10 – Annyira imádtam őket!!!
Borító: 8/10 – Illik a témához, de szerintem nem túl sokan figyelnek így alapból fel rá sajnos.
Kinek ajánlom: A romantikus műfaj kedvelőinek, kiváltképp azoknak, akik szeretik a Jane Eyre-t.
+ pont: Azért az idilli hangulatért és kiváltképp a gyerekek karakterének nagyszerű ábrázolásáért.
- pont: Jó-jó, kicsit néha szirupos volt, de hát, aki ezt olvassa, az tudja, mire számítson, és nekem nagyon tetszett.