Könyvajánló 4 Sorozat Krimi Felnőtt Thriller Művészet

Nem tudom, hányan emlékeztek rá vagy hányan láttátok az Összeomlás című régi filmet Michael Douglas főszereplésével, de amikor először láttam, emlékszem, mennyire tetszett az, hogy milyen valósághűen bemutatja egy ember idegösszeomlását a többi ember nemtörődömsége vagy épp gonoszsága miatt. Szóval amikor hasonló helyzetben érzem kicsit magam, és úgy gondolom, az egész világ ellenem fordult, gyakran eszembe jut ez a film. Valahogy így kezdődik L. S. Hilton – Maestra című erotikus thrillere is, amit mára hoztam nektek.

Könyvajánló 4 Sorozat Krimi Felnőtt Thriller Művészet„Egy gyilkosságot végignézni nagyobb megrázkódtatás okoz, mint elkövetni.”

Judith Rashleigh keményen dolgozik, hogy vigye valamire az életben. Nappal egy tekintélyes londoni aukciósházban húzza az igát, esténként, titkos sötét vágyait éli ki. Egy nap azonban mindenre elszánt szélhámosok keresztezik az útját. Karrierjének vége, élete veszélybe kerül, menekülnie kell. A fiatal nő azonban nem hagyja magát. Bármi áron visszaszerzi azt, amit elvettek tőle. Vagy talán többet is? Judith egyre gátlástalanabbul használ ki mindenkit. Eljut a Francia Riviérára, Genfbe, Rómába, megismeri Párizs éjszakai életét, és a valódi bűnt.

A Maestra egy ellenállhatatlan erotikus thriller, egy sötét trilógia első része. Judith felemelkedését, és ámokfutását követhetjük nyomon, miközben feltehetjük magunknak a kérdést: meddig mehetünk el?

Értékelés:

Az elején több minden is nagyon tetszett a könyvben, például hamar szimpatizáltam Judith-tal, aki egy aukciósházban dolgozik, festményekkel ugye, ami tőlem sem áll távol, ugyanakkor (nőként?) szinte képtelen magának elismerést kivívni a szakmában, és én már csak tudom, milyen nehéz manapság érvényesülni. Olvasóként könnyű azonosulni vele, átérezni a helyzetét, hiszen mindannyian a saját bőrünkön megtapasztaltuk már, milyen, amikor nem ismerik el a munkánkat, nem tudunk feljebblépni azon a bizonyos ranglétrán, és nem haladunk egyről a kettőre. Ezt minden ember másképp dolgozza fel, van, akit ösztönöz, de a legtöbben meghátrálnak és beletörődnek a sorsukba; valamikor harminc környékén, amikor rájövünk, hogy a fiatalkori álmainkat talán mégsem fogjuk megvalósítani, mégsem lesz álommunkahelyünk, sem tökéletes házunk, férjünk/feleségünk, életünk.

Ez tehát egy egyszerűen induló történet, ami szép lassan kezd átcsapni először erotikába, aztán zavaros vizekre evező gyilkosságok sorozatába. Önmagában azt mondanám, egy szép kerek történet, és bizonyos részeit, főleg az elejét élveztem is, de számomra egy kicsit már sok volt, talán hosszú, túlságosan szerteágazó, és amíg nem jöttem rá, hogy a szálak esetleg összefutnak, vagy közük is van egymáshoz, addig némelyiket fölöslegesen hosszúnak érzékeltem, talán ráfért volna egy kis „vágás” a történetre.

Mindazonáltal olyan szempontból legalábbis érdekes volt, hogy megfigyelhető benne a különböző társadalmi rétegek közti eltérés, mind az életmód, mint a szokás, anyagiak terén, bepillantást nyerhetünk a könnyűvérű, gazdag pasikon élősködő nők életébe, ráadásul kis mellékesként különböző gyilkosságoknál asszisztálhatunk. A vége felé már mégsem tudtam egyik oldalnak sem kifejezetten szurkolni, és bár jómagam közel állok a képzőművészethez, abban nem vagyok biztos, hogy ez mások számára is érdekfeszítő vonal lehet.

Mint mondtam, nekem leginkább az eleje tetszett, ami talán előrevetíti a jövőt, ami megérteti velünk Judith későbbi cselekedeteit. Ez a része egészen valósághűre sikeredett, tudtam utálni az egyes szereplőket és együtt tudtam élni a cselekménnyel. Végül is bizonyos szempontból érthető, ugyanakkor érdekes, hogy a főszereplő miért és melyik másik utat választotta a meggazdagodáshoz az unalmas mókuskerék helyett, miként járta be ezeket az előrevezető lépcsőfokokat, illetve, hogy mennyire képes befolyásolni, manipulálni az embereket maga körül.

Azoknak tudom ajánlani a könyvet, akik nem riadnak vissza egy kemény olvasmánytól, ami szerteágazó, és nem biztos, hogy annyira gyorsan pörög, itt az események a megszokotthoz képest lassabban bontakoznak ki. Egyik értéke azonban ezáltal éppen az, hogy sok olyan mellékinformációt tartalmaz (a művészetek terén), amit az olvasó esetleg elraktározhat az agyában, mint az alapműveltség egy kiegészítő kis elemét. Talán a szépirodalom kedvelőihez közelebb állhat a történet, a lassú folyása és szövevényes gondolatmenete miatt, mint az átlag krimikedvelőkhöz, ugyanakkor az erotikus vonalat megragadva nem kevés (megbotránkoztató?) részt is tartalmaz.

Pontozás:

Egyedi besorolásom:  4. Egész jó, tetszett
Karakterek: 7,5/10
Borító: 9/10 – Nekem lényegében tetszik. Egyszerű, mégis lényegre törő. Olyan ez, amikor valami „szakadás” vagy törés van a világunkban, ami megrendíti eddigi nézeteinket és más tettre sarkal. Végül is, erről szól a regény.
Kinek ajánlom: 18 felett (az erotikus és gyilkossági részek miatt) Talán a szépirodalom kedvelőinek, a kitartóknak, a művészetek vagy bonyolult, szerteágazó történet kedvelőinek. A krimis vagy erotikus vonalon utazóknak.
+ pont: Az ok-okozati összefüggésekért, legalábbis azon a vonalon, ami szépen felvezeti, Judith miért is tette meg azt, amit tett, és miként jutott el a végkifejletig.
- pont: Számomra eléggé hosszú volt, és sok mellékszálat megvágtam volna.